Cadmus fordítás Cadmus

Hiába könyörögnek a hatóságok, Iránban nagy tömegek ünneplik a perzsa újévet

2020. 03. 21.

Hiába a hatóságok könyörgése, nagyon úgy tűnik, hogy Irán lakosságát nem különösebben érdeklik a koronavírus-járvány megfékezésére hozott intézkedések.

A Guardian beszámolója szerint már 1,2 millió iráni kelt útra, hogy  megünnepelje a noruzt, azaz a perzsa újévet.

Iránban, ahol a vírus felbukkanásakor gyakorlatilag teljesen szabadjára engedték azt, ma hivatalosan közel 20 000 fertőzött van, és 1433-an haltak bele a betegségbe. Minden szakértő szerint a valós számok ennek akár sokszorosai is lehetnek, és lehet, hogy a járvány még nem is tetőzött az országban.

A vallási, politikai, katonai és önkormányzati vezetők most már komolyan veszik a fenyegetést, és ezért mind azt kérték az irániaktól, hogy maradjanak otthon, idén kivételesen ne keressék fel barátaikat, rokonaikat, ahogy az egyébként a tavaszt is ünneplő noruzkor szokás.

De úgy tűnik, az irániakat ez egyáltalán nem érdekli. Az ország északi részén, a Kaszpi-tenger partján található népszerű üdülőhelyekre tízezrével özönlenek az autók. Mashadban, az ország második legnagyobb városában a hatóságok szerint a forgalom mindössze 2 százalékkal csökkent a tavalyi noruzhoz képest.

444.hu

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑