2017. 05. 17.

Hihetetlen: a férjük engedélye nélkül is igénybe vehetik a nők az egészségügyet

Új rendeletet hozott a szaúdi király, így még egy kicsivel több jogot kaptak a nők. Ettől függetlenül még mindig rettenetes elnyomásban élnek.

Óriási emancipációs fordulat történt Szaúd-Arábiában. A király új rendeletet jelentett be, amely értelmében több jogot kapnak az országban brutálisan elnyomott nők.

Sokan csak a szigorú iszlám szabályairól ismerik az olajban gazdag sivatagi államot, ahol a nők nem vezethetnek autót és az utcára csak férjük kíséretében léphetnek ki. A teljes testet eltakaró fejkendőt pedig csak otthon vehetik le.

Szalman szaúdi király új törvényének értelmében a gyengébbik nem tagjai mostantól már nem kötelesek férfi társaságában megjelenni az oktatási intézményekben, valamint kísérő nélkül is igénybe vehetnek néhány egészségügyi szolgáltatást.

A rendelet értelmében a nők akár a privát- vagy a közszférában is betölthetnek állásokat, sőt a bíróságon is képviselhetik az ügyüket.

“Ha minden jól megy, mostantól akár meg is vitathatjuk, hogy miért kell férfinak kísérni a nőket. A nők függetlenek és tudnak magukra vigyázni”

– mondta Maha Akeel, nőjogi aktivista a Daily Mailnek.

Az elmúlt fél évtizedben sokat javult a nők helyzete a szunnita királyságban, hiszen az azóta elhunyt Abdullah király 2011-től folyamatosan engedte be a gyengébbik nem tagjait a törvényhozás bizonyos pozícióira.

888.hu – Bokor Gábor

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑