Hitetlen” képviselőjelölttel végzett az Iszlám Állam

Megöltek egy parlamenti képviselőjelöltet az iraki Moszul térségében hétfőn, pár nappal a hétvégére kiírt általános választások előtt. A merénylet elkövetését az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet vállalta.

Farúk Zarzúr al-Dzsubúri képviselőjelöltet az iszlám szunnita ágát követő lakosság központja, az IÁ korábbi iraki fellegvára, Moszul térségében lévő otthonában ölték meg hajnalban. Dzsubúri az iraki elnökhelyettes, az Ijád Allávi vezette Nemzeti Szövetség párt listáján szerepelt.

Az IÁ a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson közzétett üzenetben közölte, hogy a szervezet végzett a „hitetlen” képviselőjelölttel. Irakban május 12-én tartják a parlamenti választásokat.

Az Iszlám Állam 2014-ben elfoglalta Irak területének mintegy egyharmadát, fellegvárának pedig a főként szunniták lakta Moszult tette meg. Az iraki hadsereg 2018-ra katonai szempontból megsemmisítette a dzsihadista szervezetet, amely így gerilla-hadviselésre tért át, és egyebek mellett az iraki parlamenti választások akadályozásán fáradozik.

A szervezet szóvivője április közepén kijelentette: a dzsihadisták egyaránt célba veszik a választóhelyiségeket és a voksolókat. A szélsőséges szunnita terroristák külön megfenyegették az ország szunnita lakosságát.

Nem al-Dzsubúri nem az első jelölt akit megöltek Irakban. Április végén agyonlőtték Nedzsm al-Hasznúi képviselőjelöltet, aki éppen egy törzsi viszály rendezésében járt közben. Ő Núri al-Maliki volt kormányfő pártlistáján szerepelt.

Orientalista.hu – Hirado.hu

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑