Holland titkosszolgálat: az ultrakonzervatív iszlamisták komoly fenyegetést jelentenek

Komoly fenyegetésnek nevezte a Hollandiában élő ultrakonzervatív iszlamistákat Duck Schoof, a holland titkosszolgálat (AIVD) vezetője a radikális iszlamizmust vizsgáló parlamenti bizottságban elmondott beszédében hétfőn.

Schoof leszögezte: a szalafista mozgalomhoz tartozó radikálisok egy párhuzamos társadalom kiépítésén dolgoznak, amelyben nem érvényes a holland alkotmány. Ismertetőjében felhívta a figyelmet arra, hogy ezek az emberek anyagi és más természetű támogatást kapnak a Perzsa(Arab)-öböl néhány országából, és ezen keresztül igyekeznek megvetni a lábukat a holland mecsetekben. Schoof figyelmeztetett arra is, hogy a mecsetekben és vallási iskolákban (madraszákban) akár már 4 éves kortól is tanulhatnak a gyerekek.

„Egy új szalafista generációt látunk. Jól beszélnek és írnak hollandul, ismerik a jogrendszert, és uralják (az iszlamista) közösségi tereket” – mondta. Rámutatott arra is, hogy míg ezek a csoportok igyekeznek magukat mérsékeltnek mutatni, belső köreikben azonban „gyűlöletet prédikálnak”, például a meleg közösségek ellen.

A bizottság hétfőn kezdte meg a munkáját, a feladata pedig a holland mecsetekben, vallási iskolákban és egyéb iszlám szervezetekben lévő, esetleges „nemkívánatos” befolyás vizsgálata.

MTI, Magyar Nemzet

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑