Cadmus fordítás Cadmus

Hölvényi György: Van lehetőség a visszatérésre Szíriába

2018. 03. 01.

Jean-Clément Jeanbart aleppói görögkatolikus érsek a második legnagyobb keresztény közösség képviselőjeként világos üzenettel érkezett Brüsszelbe: van lehetőség az újjáépítésre, a visszatérésre Szíriába – közölte Hölvényi György Brüsszelben, magyar újságíróknak nyilatkozva szerdán.

A Fidesz-KDNP EP-képviselője az Európai Parlamentben, a közel-keleti konfliktus keleti keresztény közösségekre kifejtett hatásairól folytatott konferenciát követően sürgette, hogy az Európai Unió és tagállamai mielőbb nyújtsanak kiemelt támogatást a keresztények hazatéréséhez ősi városaikba. Ennek érdekében az eddigieknél sokkal hatékonyabb béketeremtési és diplomáciai erőfeszítésekre van szükség Európa részéről, a fokozott humanitárius segítségnyújtás mellett – hangsúlyozta.

Az Európai Parlament a nyilvánosság segítségével sokat tud tenni a békére és a visszatérésre fókuszáló aleppói törekvések előmozdításáért. Eljött az utolsó pillanat, hogy az őshonos keresztények visszataláljanak hazájukba, és ne szóródjanak szét a világban – húzta alá a képviselő.

Jean-Clément Jeanbart aleppói görögkatolikus érsek magyar újságíróknak nyilatkozva reményét fejezte ki, hogy az Európai Parlament kihasználva befolyását, politikai megoldás segítségével előmozdítja a béketeremtést Szíriában. Véleménye szerint az uniós tagországok és a nemzetközi közösség összefogása által véget lehetne vetni a háborúnak, a fundamentalizmus terjedésének, megoldást találva az egymással szemben álló szíriaiak közötti megegyezéséhez.

A tartós béke érdekében azonban hatalmon kell maradnia Bashar Al-Assad szíriai elnöknek. Távozásával a dolgok csak rosszabbra fordulhatnak és minden elért eredmény elvész

– jelentette ki.

Mint mondta, legnagyobb feladat az elmenekült keresztények visszatérésének segítése. Különösen azoké, akik nem csak az ország más területein vagy a környező államokban kerestek menedéket, hanem akik messze távoztak hazájuktól. Az Aleppói Görögkatolikus Érsekség programja ezt kívánja előmozdítani – közölte.

Jean-Clément Jeanbart arra emlékeztetett, hogy decemberi, Magyarországon tett látogatása alkalmával törekvéseihez a magyar kormány is hozzájárult. Magyarország mintegy 620 millió forintnak megfelelő euróval támogatta az oktatásra és fejlesztésre fókuszáló programot – húzta alá. Élete legszebb ajándéka volt ez az adomány, mert azt üzente: a szíriai keresztényeket nem felejtették el, a szíriai keresztények nincsenek egyedül – tette hozzá.

Antonio Tajani, az Európai Parlament (EP) elnöke nyilatkozatában az ENSZ Biztonsági Tanácsa szombaton elfogadott 30 napos azonnali tűzszünetre vonatkozó határozatának gyors végrehajtására szólított fel annak érdekében, hogy a segélyszállítmányok eljuthassanak az ostromlott területekre.

„Semmiféle érdek sem igazolhatja az ártatlanok legyilkolását és az etnikai tisztogatásokat. Semmi sem lehet mentség a gyengék és a szenvedők elleni visszaélésre. Ne hagyjuk elveszni a sajátjainkat” – fogalmazott az EP elnöke.

Orientalista.hu – Magyar Idők, MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑