Cadmus fordítás Cadmus

Hszi Csin-ping kínai elnök a jövő héten látogat Oroszországba

2023. 03. 17.

Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke március 20. és 22. között látogat Moszkvába – jelentette be a kínai külügyminisztérium pénteken.

Vlagyimir Putyin orosz elnök decemberben hívta meg állami látogatásra Hszi Csin-pinget Moszkvába. Mint mondta, a hivatalos vizit “az orosz-kínai kapcsolatok maradandóságát fogja demonstrálni a világnak”, és “az év legfontosabb politikai eseménye lesz a kétoldalú kapcsolatokban”.

A kínai külügyminisztérium szerint Hszi elnök oroszországi látogatása erősíti az Új Selyemút kezdeményezés néven is ismert együttműködési programot és az Eurázsiai Gazdasági Unión belüli együttműködést.

A múlt héten a Kínai Népköztársaság Országos Népi Gyűlése megszavazta, hogy Hszi Csin-ping Kína elnöke maradjon egy harmadik ciklusra is. Ehhez Putyin elnök is gratulált, táviratában azt írta, hogy Oroszország nagyra értékeli Hszi Csin-ping személyes hozzájárulását a Moszkva és Peking közötti átfogó partnerségi kapcsolatok és stratégiai együttműködés megerősítéséhez.

Februárban hivatalos állami látogatáson járt Moszkvában Vang Ji kínai államtanácsos, a Kínai Kommunista Párt központi külügyi bizottságának igazgatója, és kijelentette, hogy a kínai-orosz kapcsolatok “sziklaszilárdak”, és “kiállják a változékony nemzetközi helyzet minden próbáját”.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑