Cadmus fordítás Cadmus

Humanitárius és fejlesztési programok az Iraki Kurdisztáni Régióban

2016. 10. 03.

Kovács Ádám Zoltán nemzetközi együttműködésért felelős helyettes államtitkár 2016. szeptember 27-30. között Erbilbe látogatott, ahol a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet (MÖSZ) “Humanitárius és fejlesztési programok irodája Irakban” projektjének monitoringját végezte, találkozott a Kurdisztáni Regionális Kormányzat képviselőivel, valamint a helyszínen aktív nemzetközi civilszervezetekkel.

A kurd kormányzat részéről Helyettes Államtitkár úr Karim Szindzsari belügyminiszterrel és megbízott peshmerga miniszterrel, valamint Falah Musztafa Bakírral, a Külügyi Hivatalt vezető miniszterrel munkavacsora keretében találkozott. A miniszterek hangsúlyozták, hogy a Moszul felszabadítását követő időszakban az országban fennálló politikai, etnikai és vallási feszültségek kezelésének fontossága fel fog értékelődni, amellett, hogy Moszul területéről a KRG területére érkező, várhatóan közel egy millió belső menekült ellátása fokozott terhet jelent majd a kormányzat számára.

A találkozón jelen volt Hoshang Mohamed Abdulrahman, a kormányzati koordinációs krízísközpont (Joint Crisis Coordination Centre, JCC) vezetője is, aki ismertette a régióban zajló humanitárius fellépés kormányzati mechanizmusát.

Kovács Ádám Zoltán látogatása során megtekintette a MÖSZ magyar kormányzati támogatással nyílt erbili irodáját, valamint Duhokban és Szulejmániában tárgyalt azokkal a helyszínen aktív, nemzetközi civil szervezetekkel, akik a Segélyszervezet legfontosabb partnerei. Az LWF, a CAPNI és a REACH képviselői ismertették működésüket, szerepüket a helyi segélykoordinációban, és beazonosították a MÖSZ-el lehetséges jövőbeni együttműködés irányait. A Segélyszervezet erbili tevékenysége során olyan, a migrációs válsághoz kapcsolódó projekteket tervez megvalósítani, amely a humanitárius segítségnyújtás mellett a helyben maradás elősegítésére, a rehabilitációs tevékenység biztosítására, valamint a válság után a lakosság alkalmazkodóképességének megerősítésére irányul.

A helyettes államtitkár Shkafte falu közelében részt vett a CAPNI és a MÖSZ közös koordinálásában megvalósult segélyosztási akcióban, mely során 50 jazidi család jutott több hónapra elegendő tartós élelmiszerhez.

Iraki tartózkodása alatt Kovács Ádám Zoltán megbeszélést folytatott Farhad A. Saleem Atrushival, Duhok kormányzójával is, aki a találkozó során megköszönte azt a magyar támogatást és humanitárius segítséget, amit a válság kapcsán tapasztalt hazánk részéről mind a kormányzat, mind a civil szervezetek részéről.

Orientalista.hu – Kormány.hu

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑