Cadmus fordítás Cadmus

Humanitárius folyosókat követel az ENSZ-főtitkár az etiópiai harcok miatt csapdába esett lakosságnak

António Guterres ENSZ-főtitkár humanitárius folyosók kialakítását követelte pénteken az etiópiai harcok miatt az északi Tigré tartományban csapdába került lakosság számára, és sajnálkozott amiatt, hogy az ország hatóságai nem hajlandók külső közvetítést elfogadni az ügyben.

Az ENSZ a már Szudánba menekült etiópoknak minden tőle telhető humanitárius segítséget megad, de a harcoló felek közé szorultakat nem tudja elérni, ehhez tűzszünetre volna szükség.

Az addisz-abebai kormány azonban egyelőre nem hajlandó elfogadni külső közvetítőt, és emiatt nem kerülhet a konfliktus megoldásának kérdése a Biztonsági Tanács elé sem – tette hozzá Guterres. De az ENSZ az Afrikai Unió rendelkezésére áll, ha segítségre volna szüksége bármilyen kezdeményezéshez – jelentette ki.

Egy neve elhallgatását kérő ENSZ-tisztségviselő azt mondta: Tigré tartomány, ahol a harcok folynak, most egy “fekete lyuk”.

A tartományban két héttel ezelőtt a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) nevű lázadószervezet vette át az irányítást a központi kormány helyett.

Fegyveresei megtámadtak katonai létesítményeket, és tüzérségi fegyvereket, valamint más hadi felszereléseket zsákmányoltak a hadseregtől. A kormány válaszul fél évre rendkívüli állapotot hirdetett ki Tigrében, és hadműveletet indított a lázadók ellen.

Az utóbbi két hétben több száz ember vesztette életét az összecsapásokban, tízezrek váltak földönfutóvá és menekültek át a szomszédos Szudánba. Az ENSZ és a humanitárius szervezetek katasztrófától tartanak.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑