Cadmus fordítás Cadmus

Humanitárius folyosókról és segélyekről is egyeztettek a rijádi békemegbeszéléseken

2022. 04. 02.

A humanitárius folyosókról, egészségügyi támogatásról és a stratégiai útvonalak akadálymentesítéséről tárgyaltak csütörtökön Rijádban a jemeni polgárháború lezárását célzó, a húszi lázadók nélkül kezdődött béketárgyalásokon – jelentették arab sajtóforrások.

Jóllehet a szerdán kezdődött, az Öböl-menti Együttműködési Tanács (GCC) égisze alatt zajló egyeztetéseken a jemeni kormányt elűző húszi lázadók nem képviseltetik magukat, az Arabnews szaúdi hírportál tájékoztatása szerint Rijádba utazott több száz jemeni politikus, törzsi vezető, valamint több nem kormányzati szervezetek mellett muszlim vallástudósok is részt vesznek a megbeszéléseken.

Az egyeztetéseket emellett üdvözölte Husszein Ibrahim Taha, az Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) főtitkára is.

A rijádi konferencia előtt nem sokkal a jemeni kormányerőket támogató, Szaúd-Arábia vezette arab katonai koalíció tűzszünetet hirdetett, amely a tervek szerint az április 1-jén kezdődő ramadán idején érvényben marad.

A jemeni hadsereg főparancsnoka azzal vádolta a húszi erőket, hogy kihasználják a fegyvernyugvást, és folytatják az erőszakos cselekményeket.

“Tapasztalatból tudjuk, hogy az agresszív és terrorista +iráni milícia+ nem fogad el semmiféle békekezdeményezést, hiszen az a létét fenyegetné” – fogalmazott Twitteren Szagír bin Aziz főparancsnok.

A húszik korábban már jelezték, hogy csakis olyan béketárgyalásokon vesznek részt, ahol a szaúdi delegáció csupán résztvevő – és nem tárgyaló – fél. Leszögezték: nem fogadják el Rijád közvetítését, valamint a szanaai repülőtér és a hodeidai kikötő blokádjának feloldását követelték.

Jemeni politikusok és emberi jogi aktivisták mindeközben azt vetették a húszik szemére, hogy elraboltak két, a rijádi megbeszélésekre tartó aktivistát és egy kutatót.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező síita húszik és a nemzetközileg elismert elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között. A lázadók ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormánycsapatokat támogató arab koalíció, Szaúd-Arábia vezetésével.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑