Humanitárius folyosót nyitott a szíriai hadsereg Hama tartományban

A szíriai kormány csütörtökön tudatta, hogy humanitárius folyosót nyitott a középnyugat-szíriai Hama tartományban azoknak a civileknek, akik távozni akarnak az iszlamisták uralta területekről, amelyek jelenleg a szíriai katonák Oroszország támogatásával folytatott offenzívájának célpontjai.

A SANA szíriai állami hírügynökség jelentése szerint a hadsereg által az észak-hamai Szurán városában létesített humanitárius folyosón keresztül az emberek átléphetnek a felkelők uralta északnyugati területekről a szíriai kormány ellenőrzése alatt álló területekre.

A szíriai külügyminisztérium egy meg nem nevezett forrása az állami hírügynökségnek azt mondta, hogy a térségből távozó civileknek biztosítják a szállást, az élelmiszert és az egészségügyi ellátást.

A szír csapatok szerdán teljes egészében visszaszerezték az ellenőrzést a kulcsfontosságúKhan Shejkhun városa felett, az északnyugat-szíriai Idleb tartomány déli részén. A szíriai hadsereg előrenyomulása lehetővé teszi, hogy ostrom alá vegyenek újabb, a terroristák által uralt területeket a szomszédos Hama tartományban.

A Szíriai Arab Hadsereg (SAA) és a vele szövetséges orosz csapatok április végén felszabadító hadműveletet indítottak Hama és Idleb tartományban, előbbi tartományt csaknem teljes egészében megtisztították az iszlamista csoportoktól.

 Idleb még csaknem teljes egészében az iszlamisták és a Hajat Tahrír Al-Sham (HTS) dzsihadista ernyőszervezet uralma alatt áll. A HTS élén a Dzsabhat Fatah es-Sám dzsihadista csoport áll, amely korábban an-Nuszra Front néven az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai ága volt.

MTI

 

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑