Cadmus fordítás Cadmus

Húsz év börtönre ítélték sikkasztás miatt a kongói elnök kabinetfőnökét

2020. 06. 21.

Húsz év börtönre ítélte a Kongói Demokratikus Köztársaság legfelsőbb bírósága szombaton sikkasztás miatt az elnök kabinetfőnökét.

A vád szerint Vital Kamerhe, aki egykor az elnöki szék várományosának számított, 48 millió dollár (15 milliárd forint) közvagyont sikkasztott el Felix Tshisekedi elnök szociális lakásépítési programjából.

“A bíróság tényként megállapította 48 831 148 dollár értékű közpénz elsikkasztásának bűncselekményét” – jelentette ki Pierrot Bankenge Mvita, az ügyben elnöklő bíró, aki a koronavírus-járvány miatt szájmaszkot és gumikesztyűt viselt az ítélethirdetésen. Kamerhét húsz év nehéz fizikai munkával töltendő szabadságvesztéssel sújtották.

A politikus tagadja az ellene felhozott vádakat, szerinte az eljárás politikai indíttatású. Védője, Jean Marie Kabengela Ilunga, az ítéletet emberi jogi jogsértésnek nevezte, s bejelentette, fellebbezést nyújtanak be.

Kamerhe Tshisekedit támogatta sikeres 2018-as elnökválasztási kampányában cserébe azért, hogy a most hivatalban lévő elnök az ő kampányát támogassa 2023-ban. Az ítélet miatt azonban Kamerhe az elkövetkező tíz évben nem indulhat elnökválasztáson.

Április 8-án történt őrizetbe vétele hatalmas felzúdulást keltett az afrikai országban. A múlt héten az igazságügyi miniszter ráadásul nyilvánosságra hozta, hogy az ügyben korábban elnöklő bíró, akiről úgy tartották, hogy szívinfarktusban halt meg, valójában brutális gyilkosság áldozatává lett.

Jogvédők és a nemzetközi közösség egyaránt sürgette Tshisekedit, hogy váltsa be választási ígéretét, és vessen véget az országban burjánzó korrupciónak.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑