Cadmus fordítás Cadmus

Húszi dróntámadás miatt tűz ütött ki egy szaúdi üzemben

2019. 08. 20.

Tűz ütött ki egy szaúd-arábiai olajmező gázüzemében szombaton, mert a jemeni síita húszik drónokkal megtámadták a létesítményt – közölte a szaúdi állami olajcég.

A Saudi Aramco tájékoztatása szerint a támadás nem okozott fennakadást az olajkitermelésben, és senki nem sérült meg.

A tűz reggel a sejbai olajmező földgázt cseppfolyósító üzemében keletkezett, az oltásról a cég szakemberei gondoskodtak – tették hozzá.

A szaúdi állami hírügynökség jelentése szerint a szaúdi energiaügyi miniszter, Hálid al-Fálih úgy nyilatkozott, hogy a sejbai mező létfontosságú, s ezért a támadás nemcsak a királyság ellen irányul, hanem a biztonságos globális olajellátás biztosítása ellen is, és a globális gazdaságot is fenyegeti.

A húszik katonai szóvivője korábban elmondta, 10 drónnal támadják meg a sejbai olajmezőt. A támadás legnagyobb jelentőségét nem az okozott kár adja, hanem az a tény, hogy az Egyesült Arab Emírségek közelében fekvő szaúdi olajmező 1200 kilométerre fekszik a húszik által ellenőrzött területtől, és a dróntámadás arra mutat rá, hogy a síita felkelők képesek területeiktől nagy távolságokra is csapást mérni ellenfeleikre. A húszik vezetője, Abdel-Malik al-Húszi leszögezte: a dróntámadás fontos figyelmeztetés az Egyesült Arab Emírségeknek is.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑