2019. 11. 27.

Húszi foglyokat engedtek szabadon

„A jemeni húszi síita lázadók ellen harcoló, Szaúd-Arábia vezette arab koalíció 200 húszi foglyot engedett szabadon egy ENSZ-közvetítésű megállapodás keretében ”– közölte kedden Turki al-Máliki ezredes, a koalíció szóvivője.

Az Irán által támogatott húszik és a szaúdi támogatású jemeni kormány tavaly decemberben, az ENSZ közvetítésével létrejött svédországi tárgyalásokon állapodott meg fogolycserében, amelynek keretében a tervek szerint körülbelül 16 ezer foglyot cserélnek ki egymás között.

A húszik szeptember végén 350 foglyot, köztük három szaúdi állampolgárt engedtek szabadon az egyezmény értelmében.

Az említett egyeztetéseken megállapodás született továbbá arról, hogy a síita felkelők kivonulnak Hodeida jemeni kikötővárosból, ahol tűzszünet lép életbe. A megállapodást azóta sem sikerült teljes mértékben végrehajtani.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború a húszi felkelők és a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között, amelyeket 2015 óta támogat a Szaúd-Arábia által vezetett koalíció. Szaúd-Arábia attól tart, hogy regionális riválisa, Irán megvetheti a lábát az Arab-félszigeten a síita felkelők térnyerésének következtében.

Az ENSZ szerint a konfliktus az Arab-félsziget amúgy is legszegényebb országát a világ legsúlyosabb humanitárius válságába taszította.

A világszervezet jemeni jelentései a húszikat, valamint Szaúd-Arábiát és szövetségeseit egyaránt háborús bűnnek minősülő erőszak-cselekményekkel vádolják.

MTI, Hirado.hu

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑