Cadmus fordítás Cadmus

Húszi szóvivő: Washington a szankciókkal csak meghosszabbítja a jemeni háborút

Az Egyesült Államok újabb szankciói csak meghosszabbítják a Jemenben dúló háborút és tovább mélyítik az ennek nyomán kialakult humanitárius válságot – idézte a húszikhoz köthető al-Maszíra televízió az Al-Hadi ellenes  síita felkelők egyik szóvivőjét.

Mohamed Abdusszalám úgy vélte, a kedden bejelentett szankciók – amelyeket Washinton két magas rangú húszi katonai vezetőre rótt ki – azt bizonyítják, hogy Washington nem próbál véget vetni a harcoknak, enyhítendő a jemeniekre nehezedő súlyos terheket.

Az amerikai pénzügyminisztérium közleménye szerint Manszúr asz-Szaadi, a húszik tengeri és Ahmed Ali Ahszan al-Hamzi, a felkelők légi műveleteit irányító parancsnokai több, civilek, illetve a szomszédos országok és a nemzetközi vizeken közlekedő hajók elleni támadásokat rendeltek el.

Az ellenük hozott büntetőintézkedések magukban foglalják a két férfi esetleges amerikai ingóságainak befagyasztását, valamint megtiltja az amerikai állampolgároknak, hogy bármilyen üzleti tevékenységet folytassanak velük.

Andrea Gacki, a pénzügyminisztérium külföldi pénzeszközök ellenőrzéséért felelős osztályának vezetője leszögezte: Szaadi és Hamzi olyan erőknek parancsolnak, amelyek súlyosbítják a humanitárius válságot Jemenben.
Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán által támogatott húszi síita felkelők és a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között. A Szaúd-Arábia vezette arab koalíció

2015 óta harcol a jemeni kormány oldalán. Szaúd-Arábia attól tart, hogy regionális riválisa, Irán komolyabban megvetheti a lábát az Arab-félszigeten a síita fegyveresek térnyerésének következtében.

A húszik gyakran lőnek ki rakétákat, lövedékeket és indítanak robbanóanyaggal megpakolt drónokat szaúdi területre.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑