Cadmus

Húszik ellen lázít a szaúdiak jemeni bábja

Felkelésre és egységre szólította a jemenieket a húszk ellen hétfőn a szaúdiak által támogatott Manosur Al-Hadi megbuktatott jemeni elnök , azt követően, hogy a húszik meggyilkolták Ali Abdullah Saleh korábbi elnököt.

Hadi a szaúdi tulajdonban lévő al-Arabíya pánarab televízióban mondott beszédet, amelyben új fejezetet sürgetett a Rijád regionális riválisának, Iránnak a támogatását élvező síita húszikkal szemben folytatott harcban. A jemeni államfő a húszikat iráni milíciáknak és rémálomnak nevezte.

Az önkéntes rijádi száműzetésben élő szunnita elnök szerint „Jemen fontos fordulóponthoz érkezett, amelyben egységre és állhatatosságra van szükség a felekezeti milíciákkal szemben”.

Egyben kinyilvánította részvétét Száleh halála miatt, s mártírnak nevezve őt, illetve az elmúlt napok összecsapásaiban meghalt híveit.

„Fogjunk össze, hogy véget vethessünk ennek a rémálomnak” – hangsúlyozta Hadi, aki 2012-ben követte Sálehet az elnöki tisztségben. Mint mondta, a kormányerők támogatni fognak minden felkelést a húszik ellen.

A nap folyamán a 75 éves Ali Abdullah Saleh életét vesztette a húszikkal vívott harcokban a főváros, Szanaa külterületén. Saleh szombaton hivatalosan is bejelentette, hogy megszakítja szövetségesi kapcsolatait a húszikkal népellenes cselekedeteik, illetve amiatt, hogy Irán politikai akaratát hajtják végre.

Jemenben háború dúl 2014 szeptembere óta, amibe 2015 márciusában Szaúd-Arábia is beavatkozott egy arab katonai szövetség élén, Hádi elnök támogatására. A szaúdi légierő bombázásásokban több ezer jemeni civil halt meg.

A háborúban több mint 10 ezren vesztették életüket. A húszik jelenleg a közel-keleti ország északkeleti, míg a Hadi erői  a délnyugati részeit ellenőrzik.

Orientalista.hu – MTI nyomán

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑