2019. 06. 17.

Húszik újabb dróntámadást intéztek a szaúd-arábiai Abha repülőtere ellen

Húszik újabb dróntámadást intéztek hétfőre virradóra a délnyugat-szaúd-arábiai Abha melletti polgári repülőtér ellen – jelentette a húszik által ellenőrzött al-Maszíra televízió.

Szaúdi részről egyelőre nem erősítették meg a légitámadás tényét.

A Sky News-Arabíja hírtelevízió arról adott hírt hétfőn, hogy több iráni katonai szakértő halt meg rakétaindításkor egy szanaai támaszponton, amely a húszik ellenőrzése alatt áll. Az áldozatok pontos száma nem ismert.

Az Irán támogatását élvező síita felkelők az elmúlt hónapban jelentősen fokozták rakéta- és dróncsapásaikat Szaúd-Arábia ellen, több alkalommal is támadták a szaúdi-jemeni határ közelében található Dzsaizán és Nadzsrán repülőterét is.

A jemeni határtól 200 kilométerre északra található abhai repülőtér ellen már június 12-én végrehajtottak légicsapást, a támadásban akkor huszonhat civil megsebesült, köztük három nő, két gyerek és több külföldi is.

A szaúdi légvédelem múlt pénteken öt, Jemenből érkező, robbanószerekkel megrakott drónt fogott el és semmisített meg. A Rijád vezette szövetség szóvivője, Turki al-Máliki akkor kijelentette: Szaúd-Arábia fenntartja magának a jogot, hogy megfelelő válaszlépéseket tegyen. Elmondta: a támadás során használt robotrepülőgépek azt bizonyítják, hogy Irán továbbra is korszerű fegyverekkel látja el a síita húszikat.

Szaúd-Arábia attól tart, hogy regionális riválisa, Irán megvetheti a lábát az Arab-félszigeten a síita lázadók térnyerésének következtében.

A konfliktusban a sajtóban rendszeresen felbukkanó összesítések szerint több ezer ember meghalt, milliók váltak földönfutóvá, és a több mint 28 millió lakos többségét éhínség fenyegeti.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑