Cadmus fordítás Cadmus

Huszonnyolc ember ellen emeltek vádat Egyiptomban terrorizmusért

2019. 03. 26.

Huszonnyolc ember ellen emelt az ügyészség vádat Egyiptomban hétfőn, azzal gyanúsítják őket, hogy az Iszlám Állam és az al-Kaida terrorhálózatok helyi szervezeteinek a nevében merényletekre készültek.

A vád szerint a gyanúsítottak az egyiptomi biztonsági erők, illetve az ügyészségi hivatal ellen akartak támadásokat elkövetni.

Bírósági források szerint egyelőre csak 17 van közülük őrizetben. A hatóságok nem adtak információt a letartóztatás idejéről és helyéről, illetve egyelőre nem tudni a tárgyalás pontos időpontját sem.

Egyiptomban 2013-ban szaporodtak meg a terrorcselekmények, elsősorban a Sínai-félszigeten, miután a Muzulmán Testvériség mozgalomhoz tartozó, demokratikusan megválasztott Mohamed Murszi államfőt 2013-ban a hadsereg elmozdította a hatalomból. A térségben ezt követően fegyveres harcot indító iszlamista szervezet 2014-ben hűséget fogadott az Iszlám Államnak, és felvette a Vilájat Sínai (Sínai Tartomány) nevet. A csoport több merényletet elkövetett, elsősorban az egyiptomi biztonsági erők és az ország keresztény kisebbsége ellen.

Az elnöki posztot Murszi hatalmának megdöntése után elfoglaló Abdel-Fattáh Al-Sisi tavaly februárban hirdette meg a „Sínai-2018” nevű terrorelhárító hadműveletet, amelyben – hírügynökségi összesítés szerint – eddig már mintegy 850 dzsihadistát öltek meg, és 35 katona vesztette életét.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑