Ideges a Pentagon :Trump nem tudja megfogni Erdogant

Ezzel a címmel ismerteti a független német gazdasági-politikai portál az amerikai hadvezetés előtt álló újabb problémát.

Törökország bombázza a pesmergát (kurd katonai erőket), amellyel Németország szövetséges, írja összefoglalójában a cikk. A törökök szerdán Észak-Irakban és Észak-Szíriában a PKK (Kurdisztáni Munkás Párt) és a PYD (kurd Demokratikus Egyesülés Pártja) USA által támogatott több állását bombázták.

A török katonaság adatai szerint a légicsapásokkal a PKK azon logisztikai útvonalait vették célba, amelyeket a terrorszervezet használ, hogy fegyvereket, lőszert és robbanóanyagot csempésszen Törökországba. Az Anadolu hírügynökség azt jelentette, hogy elsősorban a szíriai Karacok hegyvidéket bombázták. A PKK a térséget két éve katonai visszavonuló területnek használta.

A Pentagont dühbe hozta a PKK és a PYD elleni légitámadás, mivel a kurd milicistákat az USA szövetségeseinek tekintik.

Jr. T. Rankine-Galloway őrnagy a portálnak elmondta, a Pentagon erősen aggódik azért, mert Törökország támadásokat hajtott végre anélkül, hogy, mint ez szokás, az előírt módon koordinált volna az Egyesült Államokkal és a globális Iszlám Állam szövetséggel.

Hozzátette: „Aggályunkat kifejeztük a török kormánynak. E légitámadásokat nem hagyta jóvá az Iszlám Állam elleni szövetség és a velünk lévő erők életének szerencsétlen elvesztéséhez vezetett. Beleértve a kurd pesmergákat, akik az Iszlám Állam ellen harcolnak.”

A török külügyminisztérium szóvivője, Hüseyin Müftüoglu ugyanakkor visszautasította a Pentagon vádjait. A szóvivő közölte, mint azt diplomaták már elmondták, az USA, az Iszlám Állam elleni szövetséget és Oroszországot előzetesen „diplomáciai csatornákon keresztül” értesítették.

Gennadij Gatilov orosz külügyminiszter-helyettes némileg visszafogottabban reagált a török légitámadásokra. Azt mondta: „Természetesen minden katonai művelet befolyásolja az általános helyzetet és főként a tárgyalási folyamatot. Nem tudom, hogy Törökország Oroszországot előre értesítette-e a katonai műveletekről.

Mindez, véli a portál, előmozdíthatja az USA és Oroszország közötti együttműködést, ugyanis az oroszok egy ideje arra törekednek, hogy a „gyeplőket szorosabbra fogják” és Törökország területi igényeit megfékezzék.

Magyar Idők – Lovas István

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑