Cadmus fordítás Cadmus

Idő előtt feloldotta a szükségállapotot az etióp parlament

2022. 02. 15.

 Az etiópiai parlament kedden megszavazta a novemberben hat hónapra kihirdetett szükségállapot idő előtti feloldását.

Az ülésen részt vevő 312 törvényhozóból 63 ellenezte a szükségállapot eltörlését és 21-en tartózkodtak. A többiek igennel szavaztak.

A parlament Abij Ahmed etióp miniszterelnök kormányának javaslatára döntött a feloldás mellett. A kabinet korábban azzal érvelt, hogy megváltozott a biztonsági helyzet, és a fenyegetéseket már a hagyományos bűnüldözési eszközökkel is semlegesíteni tudják.

Az országban tavaly novemberben hirdettek szükségállapotot hat hónapra, miután a kormánypárti erőkkel harcoló tigréi lázadók jelentős területeket foglaltak el, és azt fontolgatták, hogy megindulnak a főváros, Addisz-Abeba ellen.

A szükségállapot felhatalmazta a hatóságokat úttorlaszok felállítására, a közlekedés leállítására, fegyverszünet elrendelésére és egyes területek katonai irányítására. Emellett lehetővé tette, hogy bírósági döntés nélkül őrizetbe vegyék azokat, akiket azzal gyanúsítottak, hogy terrorista csoportokkal tartják a kapcsolatot.

A kormány decemberben közölte, hogy a hadsereg megtisztította Amhara és Afar térségét a felkelőktől. A tigréi erők ezzel szemben azt állították: önként vonultak vissza, hogy megteremtsék a béke feltételeit.

2020 novemberében robbant ki fegyveres konfliktus az etióp hadsereg és az etnikai alapon szerveződött Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) fegyveresei között. A harcokban és légicsapásokban tízezrek vesztették életüket, milliók váltak földönfutóvá, és súlyos humanitárius válság alakult ki.

A TPLF közel három évtizeden át uralta az etióp politikát, de sokat veszített a befolyásából, amióta Abij Ahmed kormányfő 2018-ban hivatalba lépett.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑