Cadmus fordítás Cadmus

Igazságszolgáltatást ígért Afganisztánnak az ausztrál kormányfő

2020. 11. 21.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök biztosította Asraf Gáni afgán elnököt, hogy felelősségre vonják az afgán civilek ellen atrocitásokat elkövető ausztrál katonákat – közölte pénteken az afgán elnöki hivatal.

Az erről szóló bejelentést egy nappal azután tették, hogy az ausztrál hadsereg csütörtökön nyilvánosságra hozta: különleges erőinek több katonája 39 törvénytelen gyilkosságot követett el Afganisztánban 23 incidens során 2009 és 2013 között.

Angus John Campbell tábornok, az ausztrál fegyveres erők parancsnoka csütörtökön elmondta, a vizsgálat során bizonyítást nyert, hogy a különleges feladatokra kiképzett SASR alakulat (Special Air Service Regiment) 25 katonája afganisztáni bevetéseik során megölt foglyokat, parasztokat és más civileket is. A katonák között vannak olyanok, akik jelenleg is szolgálnak a fegyveres erőknél.

Az afgán kormány a jelentést az átláthatóság felé vezető úton tett nagyobb lépésnek minősítette, illetve közölte, hogy teljes mértékben bízik az ausztrál jogrendszerben azt illetően, hogy igazságot szolgáltat.

Afganisztánban legalább 26 ezer ausztrál katona szolgált 2001 és 2014 között. Jelentések szerint ez idő alatt 41 ausztrál katona vesztette életét, és több mint 260 sebesült meg.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑