2019. 11. 12.

II. Abdallah jordán király megnyitotta a nemzetgyűlés 28. ülésszakát

II. Abdallah, Jordánia uralkodója a mai napon ünnepélyes keretek között megnyitotta Ammanban a jordániai nemzetgyűlés 28. ülésszakát. Az ülésszak megnyitása alkalmából a hagyományokhoz híven az uralkodó nyitóbeszédet tartott a parlamentben.

Az uralkodó beszédében köszöntötte Jordánia lakosságát és a megjelent képviselőket, és legfőképpen a ,,fegyvert viselő férfiakat és nőket,, vagyis a jordániai hadsereg és biztonsági szolgálatok aktív és nyugállományú tagjait akik az ország békéjét biztosítják. A szokásokhoz híven kifezezte hűségét az országhoz és annak alkotmányához, továbbá kijelentette, hogy ragaszkodik az ország demokratikus értékeihez.

Beszédének egyik legfontosabb pontja azonban talán az, hogy mint korábban annyiszor, most is megerősítette támogatását a testvéri palesztin nép iránt. Az uralkodó támogatja az önálló Palesztin állam létrehozását, de csak az 1967 előtti határokkal és Kelet-Jeruzsálem fővárossal. Ez a kijelentés azért is fontos, mivel az utóbbi években az Egyesült Államok, ha kell zsarolással és erőszakkal is, próbálja ráerőszakolni a térség államaira a ,,Deal of the Century,, nevű cionista ihletésű ún. ,,közel-keleti béketervet,, mely egyértelműen Izrael érdekeit szolgálja és lemondatná jogaikról és hazájukról a palesztin lakosokat. Más arab országokkal együtt azonban Jordánia se támogatja ezt az amerikai tervet, hiszen a becsület ezt megköveteli a palesztin nép melletti kiállást.

A beszéd szempontjából az is fontos, hogy az uralkodó egyaránt köszöntötte Jordánia muszlim és keresztény lakosságát, hiszen Jordániában a muszlim és a keresztény lakosság egyáltalán államalkotó tényező akik mindnyájan egyenrangú állampolgárai a Jordán Hashemita Királyságnak.

Orientalista.hu-Al-Isfahani

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑