Illegálisan épített izraeli telepeslakásokat számolnak fel Ciszjordániában

Az izraeli rendőrség kedden megkezdte 15 illegálisan épített ingatlan kiürítését Ciszjordánia déli részében.

A The Times of Israel című, angol nyelvű honlap úgy tudja, mintegy 200 fiatal telepes barikádozta el magát az evakuálásra váró utolsó épületben, egyesek kövekkel és palackokkal dobálták a rendőrséget. Egészségügyi források szerint a rendvédelmi szervek nyolc tagja megsérült a tülekedésben, több tüntetőt előállítottak.

A 15-ből 14 épületet viszonylag békés körülmények között sikerült kiüríteni, a rendőrség legfeljebb passzív ellenállásba ütközött.

A biztonsági erők mintegy 2500 tagját mozgósították a rend fenntartásához – írja a The Times of Israel.

A zsidó állam legfelsőbb bírósága még 2016 szeptemberében döntött arról, hogy le kell rombolni a Jeruzsálemtől délre található Netiv Haavót telepen lévő 17 épületet, mert azokat részben vagy egészben palesztin magánkézben lévő területeken húzták fel. Két épületet tavaly már lebontottak. A településen mintegy 20 olyan ház marad, amelyet nem érint a bírósági döntés, ezek státusát vélhetően törvényesítik majd.

Az izraeli parlament tavaly februárban elfogadott egy törvényt, amely visszamenőleges hatállyal legalizálja a palesztin területeken felépített telepeket a tulajdonosok kártalanítása fejében.

Izrael az 1967-es hatnapos háború során a többi között Ciszjordániát és Kelet-Jeruzsálemet is megszállta. Ezekre a területekre a palesztinok is igényt tartanak leendő államuk számára.

A terjeszkedő zsidó telepespolitikának köszönhetően mára 600 ezer izraeli él Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben. A telepek létrehozását a nemzetközi jog törvényellenesnek ítéli, Izrael azonban ezt vitatja.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑