Cadmus fordítás Cadmus

Illetékesnek nyilvánította magát az ENSZ Nemzetközi Bírósága a Mianmart népirtással vádoló beadvány ügyében

2022. 07. 26.

Illetékesnek nyilvánította magát a hágai székhelyű Nemzetközi Bíróság a Mianmart népirtással vádoló gambiai beadvány ügyében – jelentette be pénteken a testület bírói kollégiumának elnöke.

Joan Donoghue tájékoztatóján kiemelte: az ENSZ ellenőrzése alatt álló bíróság nem adott helyt Mianmar beadványának, amelyben arra kérte, hogy utasítsa el Gambia ellene benyújtott keresetét.

A nyugat-afrikai állam még 2019-ben perelte be Mianmart, arra hívatkozva, hogy a buddhista többségű országban népirtást követtek el a muszlim kisebbség ellen.

A bíróság szerint illetékességét leginkább az támasztja alá, hogy az ENSZ különböző fórumain már 2018 óta valós nézeteltérés mutatkozott a két ország között az üggyel kapcsolatos állásfoglalásaikban. Gambia ezenfelül önálló államként és a bíróság részeseként, illetve a konvenció aláírójaként is jogosult arra, hogy önálló keresetben vesse fel Mianmar felelősségét.

Gambia azután nyújtotta be feljelentését, hogy az iszlám vallású rohingja kisebbség tagjai százezrével voltak kénytelenek elmenekülni Mianmarból a kormányhadsereg és a hozzá kapcsolódó buddhista milíciák műveletei elől.

A tanúvallomások szerint erőszakkal kényszerítették lakóhelyük elhagyására a rohingjákat, továbbá gyilkosságokat, nemi erőszakot és szándékos gyújtogatásokat is elkövettek.

Az üldöztetés következtében mintegy 850 ezer rohingja él ma is menekülttáborokban a szomszédos Bangladesben, 600 ezren pedig Mianmaron belül kerestek menedéket.

Gambia és a rohingják egy képviselője üdvözölte a pénteki döntést, a mianmari vezetést képviselő tábornok pedig azt mondta, türelmetlenül várják, hogy megvédhessék országukat a bíróság előtt.

MTI

 

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑