Ilyen lesz a 2020-as dubaji világkiállítás

Nagyszabású építkezés zajlik a 2020-as világkiállítás helyszínén. Első alkalommal rendezik a rangos eseményt a Közel-Keleten. A szervezők remélik, hogy sikerül 12 millió külföldi látogatót ide csábítani, ami 30 milliárd eurós nyereséget hozna az ország gazdaságának.

190 ország részvételével zajlik majd a fél éves rendezvénysorozat, több mint 80 nemzet saját pavilonnal lesz jelen. A legnagyobb építési munkálatok már befejeződtek, a projekt a befejező fázisba lépett.

Impozáns központi kupola

Több évnyi erőfeszítés látványos eredménye a hatalmas központi kupola, aminek építésén több mint nyolcszázan dolgoztak. A 2020-as Expo centrális tere 130 méter átmérőjű és 67 méter magas.

Ahmed Al-Khatib, a Dubaj2020 vezető fejlesztője: “A legjobb szakmai csapatokat sikerült megszereznünk a világ minden tájáról, mérnököktől az építészeken át a kivitelezőkig. Az volt a célunk, hogy ami épül, ikonikussá váljon Dubajban.”

Miközben az architektúra vitathatatlanul különleges, a 724 ezer köbméteres építményt a mindennapi élet inspirálta.

Gordon Gill, építész: “Amikor bemutattuk a terveket, a központi kupola belső terét úgy jellemeztük, hogy a világkiállítás nappali szobájaként funkcionál majd. Az ide telepítendő sok növény miatt egy belső kertben is érezheti magát a látogató, ebben a méretben ez még ritkaság a világon. A 360-os térélmény belülről és kívülről szemlélődve is lenyűgözőnek ígérkezik. A fényt átengedő szerkezet olyan technológiával épül, amit korábban még nem használtak ebben a formában.”

Dubaj nyereséget remél

Az előrejelzés szerint sikerül a projektet a tervezett költségvetés keretein belül megvalósítani. Az HSBC szakértői 6,2 milliárd euróra becsülték a költségeket. Számos város elutasítja, hogy világkiállítást rendezzen, anyagi veszteségtől tartva, Dubaj viszont nyereséget remél. Az Ernst and Young elemzői szerint akár az éves GDP másfél százalékát is elérheti.

Shaun Vorster, a programokért felelős alelnök: “25 millió látogatóra számítunk. Ennyi ember Ausztrália teljes népességének felel meg, és bár fél év alatt szeretnénk ennyi vendéget fogadni, mégis hatalmas vállalás.”

Euronews

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑