Cadmus fordítás Cadmus

India és Kína visszavonja csapatait a két országot elválasztó határmenti övezetből

2020. 07. 25.

India és Kína visszavonja csapatait a két országot elválasztó határmenti övezetből – jelentette be az indiai külügyminisztérium pénteken.

A tárca szerint a felek “azonnali és teljes csapatkivonásban” állapodtak meg a határmenti, tényleges ellenőrzési vonalnak nevezett zónából.

A bejelentés szerint a döntés a két ország jó kapcsolatának a helyreállítása érdekében született, s hozzátették, hogy a továbbiaknak indiai és kínai katonai vezetők egyeztetnek majd egymással, biztosítandó a csapatkivonás eredményességét.

A bejelentést Pekingből egyelőre nem kommentálták.

A zónát az 1962-es, pár hónapig tartó indiai-kínai háború lezárását követően hozták létre, ám a pontos határaiban nem sikerült megállapodni, így a térségben már korábban is előfordultak összetűzések.

Mindazonáltal egy magát megnevezni nem kívánó, washingtoni kormányzati tisztségviselő a Reuters hírügynökségnek azt mondta, az Egyesült Államok a haderő növelését észlelte a területen, s úgy vélte, jelenleg mindkét ország több mint tízezer katonát állomásoztat ott.

Hozzátette azt is, hogy Washington értesülései szerint a haderő növelése egyelőre folytatódik, és további fegyverszállítmányok érkezéséről is tudomásuk van.

A két ország határőrsége között június 15-én volt összetűzés a Himalája nyugati részén lévő Ladak régióban, a határon fekvő Galván folyó völgyében.

Az incidensben húsz indiai katona meghalt. Kína azt állította, hogy az indiai határőrök kétszer is illegálisan kínai területre léptek, és provokálták a kínai katonákat. Újdelhi az állítást visszautasította.

A két, atomhatalomnak számító ázsiai ország között 1975 óta nem volt halálos kimenetelű összetűzés.

A kasmíri térséghez tartozó Ladakban Kína csaknem 90 ezer négyzetkilométeres indiai területet követel magának, India viszont azt állítja, hogy a kínai fennhatóság alatt álló Akszai Csin-fennsík 38 ezer négyzetkilométere Ladak természetes része, amelynek ezért Indiához kell tartoznia.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑