Cadmus fordítás Cadmus

India és Pakisztán lépéseket tett a kasmíri feszültség csökkentéséért

2019. 02. 23.

Az indiai legfelsőbb bíróság pénteken utasította a hatóságokat, hogy óvják meg a vitatott hovatartozású Kasmír lakosait az erőszaktól, a társadalmi bojkottól és a zaklatástól a február 14-i véres öngyilkos merényletet követően.

A Kasmír indiai felügyelet alatt álló részén elkövetett támadásban egy félkatonai szervezet – az indiai rendőrség tartalékos ereje – 40 tagja vesztette életét. A merénylő, egy helyi fiatal a Dzsais-e-Mohamed (Mohamed hadserege) nevű iszlamista katonai csoporthoz tartozott. Újdelhi azzal vádolta meg a pakisztáni titkosszolgálatot (ISI), hogy köze volt a merénylethez. Az incidens óta többször támadtak rá kasmíriakra, köztük diákokra Indiában.

A legfelsőbb bíróság felszólította a szövetségi kormányt, valamint tíz indiai állam hatóságait, hogy tegyenek óvintézkedéseket a fokozódó erőszak ellen – mondta el Tarik Adíb, a kasmíriak védelmét szorgalmazó kérvény benyújtója. A jogász rámutatott, hogy a rendelkezés kiterjed a társadalmi bojkott megelőzésére is. Tathagata Roj, egy északkelet-indiai állam kormányzója ugyanis a Twitteren „minden kasmíri” bojkottálására buzdított.

Kasmír lakosságának nagy része muszlim, míg az indiaiak többsége a hindu vallást követi. Az 1980-as évek óta csaknem 45 ezren vesztették életüket szakadár erőszakcselekményekben Kasmír indiai felügyelet alatt álló részén. Újdelhi azzal vádolja Pakisztánt, hogy kasmíri szakadár vezetőket támogat, amit Iszlámábád tagad. A két szomszédos dél-ázsiai ország 1947-es függetlenné válásuk óta több háborút vívott egymással a vitatott hovatartozású térség feletti kizárólagos uralomért.

Ugyancsak pénteken a pakisztáni belügyminisztérium közölte, hogy újra betiltottak két segélyszervezetet, amely a Laskar-e-Tajíba nevű iszlamista csoport alapítójához, Hafiz Szaeedhez köthető.

Iszlámábádon a kasmíri merényletet követően fokozódott a nemzetközi nyomás, hogy lépjen fel szigorúbban a szélsőségesek ellen.

Szaeed régóta szerepel a nemzetközi terrorizmus támogatóinak feketelistáján. Az Egyesült Államok és India számos véres merényletet ír a Laskar-e-Tajíba számlájára, köztük a 2008-as mumbai támadást, amelyben 166-an vesztették életüket. Washington 10 millió dollárt (mintegy 2,8 milliárd forint) ajánlott fel a Pakisztánban élő Szaeed nyomravezetőjének.

Szaeed azt állította, hogy a két segélyszervezet, a Dzsamaat-ud-Dava és a Falah-e-Inszaniat Alapítvány nem rendelkezik szélsőséges kapcsolatokkal, és sokat tesz a szegények sorsának jobbra fordításáért. Jahja Mudzsáhid, a Dzsamaat-ud-Dava szóvivője közölte, hogy mindkét szervezet bírósághoz fordul a tilalom felfüggesztéséért. Iszlámábád tavaly már egyszer ideiglenesen betiltotta a két segélyszervezetet.

A Laskar-e-Tajíba évek óta tiltólistán van Pakisztánban, de kiterjedt jótékonysági szárnya, amely számos oktatási intézményt, kórházat és mentőszolgálatot, illetve egy kiadót is működtet, továbbra is szabadon végzi tevékenységét.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑