Cadmus fordítás Cadmus

India és Pakisztán lépéseket tett a kasmíri feszültség csökkentéséért

Az indiai legfelsőbb bíróság pénteken utasította a hatóságokat, hogy óvják meg a vitatott hovatartozású Kasmír lakosait az erőszaktól, a társadalmi bojkottól és a zaklatástól a február 14-i véres öngyilkos merényletet követően.

A Kasmír indiai felügyelet alatt álló részén elkövetett támadásban egy félkatonai szervezet – az indiai rendőrség tartalékos ereje – 40 tagja vesztette életét. A merénylő, egy helyi fiatal a Dzsais-e-Mohamed (Mohamed hadserege) nevű iszlamista katonai csoporthoz tartozott. Újdelhi azzal vádolta meg a pakisztáni titkosszolgálatot (ISI), hogy köze volt a merénylethez. Az incidens óta többször támadtak rá kasmíriakra, köztük diákokra Indiában.

A legfelsőbb bíróság felszólította a szövetségi kormányt, valamint tíz indiai állam hatóságait, hogy tegyenek óvintézkedéseket a fokozódó erőszak ellen – mondta el Tarik Adíb, a kasmíriak védelmét szorgalmazó kérvény benyújtója. A jogász rámutatott, hogy a rendelkezés kiterjed a társadalmi bojkott megelőzésére is. Tathagata Roj, egy északkelet-indiai állam kormányzója ugyanis a Twitteren „minden kasmíri” bojkottálására buzdított.

Kasmír lakosságának nagy része muszlim, míg az indiaiak többsége a hindu vallást követi. Az 1980-as évek óta csaknem 45 ezren vesztették életüket szakadár erőszakcselekményekben Kasmír indiai felügyelet alatt álló részén. Újdelhi azzal vádolja Pakisztánt, hogy kasmíri szakadár vezetőket támogat, amit Iszlámábád tagad. A két szomszédos dél-ázsiai ország 1947-es függetlenné válásuk óta több háborút vívott egymással a vitatott hovatartozású térség feletti kizárólagos uralomért.

Ugyancsak pénteken a pakisztáni belügyminisztérium közölte, hogy újra betiltottak két segélyszervezetet, amely a Laskar-e-Tajíba nevű iszlamista csoport alapítójához, Hafiz Szaeedhez köthető.

Iszlámábádon a kasmíri merényletet követően fokozódott a nemzetközi nyomás, hogy lépjen fel szigorúbban a szélsőségesek ellen.

Szaeed régóta szerepel a nemzetközi terrorizmus támogatóinak feketelistáján. Az Egyesült Államok és India számos véres merényletet ír a Laskar-e-Tajíba számlájára, köztük a 2008-as mumbai támadást, amelyben 166-an vesztették életüket. Washington 10 millió dollárt (mintegy 2,8 milliárd forint) ajánlott fel a Pakisztánban élő Szaeed nyomravezetőjének.

Szaeed azt állította, hogy a két segélyszervezet, a Dzsamaat-ud-Dava és a Falah-e-Inszaniat Alapítvány nem rendelkezik szélsőséges kapcsolatokkal, és sokat tesz a szegények sorsának jobbra fordításáért. Jahja Mudzsáhid, a Dzsamaat-ud-Dava szóvivője közölte, hogy mindkét szervezet bírósághoz fordul a tilalom felfüggesztéséért. Iszlámábád tavaly már egyszer ideiglenesen betiltotta a két segélyszervezetet.

A Laskar-e-Tajíba évek óta tiltólistán van Pakisztánban, de kiterjedt jótékonysági szárnya, amely számos oktatási intézményt, kórházat és mentőszolgálatot, illetve egy kiadót is működtet, továbbra is szabadon végzi tevékenységét.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑