Cadmus fordítás Cadmus

India már a retorziót várja

2019. 11. 03.

Kasmír elvesztette különleges státusát, miután hatályba lépett az indiai parlament erre vonatkozó, augusztusban elfogadott törvénye. Újdelhi ezzel több mint hetvenéves status quót billentett meg, az elmúlt hetekben megnövelt katonai jelenléttel készült a váltásra. A konfliktusos térség egyelőre nyugodt, Pakisztán a nemzetközi fórumokon indított támadást.

Amikor elkezdődött Brit India felbomlása, 565 hercegi államnak kellett döntenie arról, hogy a gyarmatbirodalom romjain létrejött Pakisztánhoz vagy Indiához csatlakozzon-e. Az egyik ilyen hűbérállam, Dzsammu és Kasmír vezetője kivárt a döntéssel, amiből 1947 októberében fegyveres konfliktus lett: Pakisztán megtámadta a határterületet, elfoglalva annak északi és nyugati területeit. A csapatok előrenyomulását India állította meg.

A segítségnyújtásnak természetesen ára volt, a hercegi államot irányító hindu maharadzsa engedményekkel csatlakozott az indiai szövetséghez. Az indiai alkotmány 370-es cikke szerint a terület ugyan India fennhatósága alá került, lakosai népszavazáson dönthetnek arról, hogy akarnak-e csatlakozni a szövetséghez.

Az alaptörvény továbbá biztosította, hogy Kasmírnak saját zászlója legyen, illetve saját törvényekről dönthetett.

Az egyezség egy sor konfliktusnak ágyazott meg. Bár a népszavazás sosem zajlott le, a muszlim többségű kasmíri emberek kiváltságos helyzete mindig is szúrta az indiaiak – kiváltképp a többségi hindu lakosság – szemét. De a helyzet nem elégítette ki a kasmíri emberek szabadságvágyát sem, szeparatisták a békés tüntetésektől a pokolgépes merényletekig adtak hangot az Újdelhivel szembeni érzéseiknek. Mivel a helyi törvények szerint a Dzsammun és Kasmíron kívülről érkezők nem vásárolhattak földet, a helyi ingatlanpiacban, vendéglátásban érdekelt szereplők oldaláról gazdasági nyomás jelent meg. Közben a területre igényt formáló Pakisztán is igyekezett a saját javára fordítani az ingatag helyzetet, vélhetően az indiai területen maradt szélsőséges muszlimok támogatásával.

A konfliktus többször háborúba csapott át, India és Pakisztán 1965-ben, 1971-ben és 1999-ben is harcolt egymással, a határvillongások pedig gyakorlatilag állandók a felek között. Idén februárban harminchét indiai katonával végzett egy öngyilkos merénylő, hetekkel később Pakisztán egy indiai vadászgépet lőtt le.

A teljes cikket ITT olvashatják el.

Magyar Nemzet, Buzna Viktor

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑