Cadmus fordítás Cadmus

India segít hazajutni a városokból a vidéki munkások millióinak

Az indiai legfelsőbb bíróság csütörtökön rendeleteket hozott, melyek enyhíteni célozzák a koronavírus-járvány miatt India nagyvárosaiban rekedt többmilliónyi vidéki munkás humanitárius válságát, és segítik őket abban, hogy visszajussanak szülőföldjükre.

A háromfős testület utasította India kormányát, hogy ingyen szállítsa – Indián belül – szülőállamukba buszokkal és vonatokkal a munkásokat. A költségeket a központi kormánynak és a 28 állam vezetésének megosztva kell állnia.
Az indiai kormány korábban már bejelentette, hogy a nagyvárosi vendégmunkások jegy nélkül is büntetlenül utazhatnak, ám – a helyi sajtó értesülései szerint – előfordultak büntetések.

A legfelsőbb bíróság csütörtökön azt is kimondta, hogy az adott állam köteles ellátni élelemmel és ivóvízzel a munkásokat, amíg nem rendeződik hazautaztatásuk, továbbá a vasúttársaságoknak is biztosítaniuk kell ugyanezt.

A járvány miatt három hónapja elrendelt korlátozások következményeként milliók veszítették el munkájukat a nagyvárosokban, ahonnan azután hatalmas tömegek indultak vissza vidékre. Sokan kénytelenek voltak gyalogszerrel nekivágni az irdatlan távolságnak, és jópáran útközben a hőségben szomjan haltak vagy az éhség végzett velük.

Május eleje óta a kormány – közlése szerint – csaknem 10 millió városi vendégmunkás hazajutását intézte el. Ellenzéki politikusok becslése szerint hónapokba fog telni a helyzet rendezése, mivel 40 millióra tehető az érintett munkások száma.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑