Cadmus fordítás Cadmus

India szigorításokat léptetett életbe a kasmíri szakadárok tüntetése előtt

2019. 08. 23.

Biztonsági szigorításokat léptettek életbe az indiai hatóságok a muszlim többségű Dzsammu és Kasmír állam nyári fővárosában, Szrinagarban pénteken a szakadárok tüntetése előtt.

A tüntetők azt tervezik, hogy az ENSZ helyi katonai megfigyelőcsoportjának (UNMOGIP) irodájához vonulnak, tiltakozva Dzsammu és Kasmír különleges közigazgatási státusának megvonása ellen. Az augusztus 5-i döntés óta ez az első alkalom, hogy a szakadárok tüntetést hirdettek.

Az utcákon a biztonsági erők megnövelt számban vannak jelen, és több helyen ellenőrző pontot alakítottak ki. Az ENSZ-irodához vezető utat elkerítették, és kitiltották a környékről a járókelőket. A korábbi tiltakozások központjául szolgáló óváros több részét is lezárták.

Az UNMOGIP-ot 1949-ben hozták létre, miután India és Pakisztán először vívott háborút a megosztott Kasmírért, amelyet mindketten teljes egészében maguknak követelnek. A megfigyelőcsoport a tűzszünet betartását ellenőrzi a térségben.

Az elmúlt két hétben többször tartottak tiltakozó megmozdulást az 1,2 millió lakosú Szrinagarban. Az erőteljes rendőri fellépés nyomán legalább 152-en sebesültek meg könnygáztól és gumilövedéktől a himalájai térség két legfőbb kórházának adatai szerint. Egy helyi kormányzati tisztségviselő szerint a sebesültek száma ennél jóval magasabb lehet.

Miután a tavaszi parlamenti választásokon nagy fölénnyel győzött Narendra Modi miniszterelnök hindu nacionalista pártja, az Indiai Néppárt (Bháratíja Dzsanata Párt, BJP), Modi kormánya a hatékonyabb integráció reményében augusztus elején úgy döntött: megvonja Dzsammu és Kasmír állam különleges alkotmányos státusát, és két, szövetségi közigazgatás alatt álló területre bontja az államot. A hatóságok egyidejűleg őrizetbe vettek több száz embert – köztük számos politikust -, hogy elfojtsák a döntés miatti tiltakozásokat.

Dzsammu és Kasmír korábban széles körű autonómiát élvezett saját alkotmánnyal, zászlóval és törvényekkel. Emellett minden szövetségi törvényt – kivéve az említett területekre vonatkozó jogszabályokat – el kellett fogadtatni a helyi parlamenttel is. A vitatott hovatartozású, himalájai Kasmíron három ország, India, Pakisztán és – kisebb részben – Kína osztozik. India és Pakisztán 1947-es függetlenné válása után több háború robbant ki a terület birtoklásáért.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑