Cadmus fordítás Cadmus

India továbbra is fokozottan éber Pakisztánnal szemben

2019. 03. 01.

India továbbra is fokozottan éber Pakisztánnal szemben a két nagyhatalmat megosztó kasmíri válság miatt – közölte csütörtökön az indiai hadsereg, annak ellenére, hogy Iszlámábád bejelentette: elengedik az előző nap elfogott indiai pilótát.

„Teljesen felkészültünk, és fokozott készültségben vagyunk, hogy Pakisztán minden provokációjára válaszolni tudjunk” – jelentette ki Szurendra Szing Mahal dandártábornok az indiai hadsereg három haderőneme magas rangú tisztjeinek újdelhi sajtótájékoztatóján.

„Az ismert események ellenére az indiai hadsereg továbbra is kész fenntartani a békét a térségben” – jelentette ki a tábornok.
Pakisztán csütörtökön közölte, hogy elengedi az előző napi kasmíri légi összecsapásban elfogott indiai pilótát.

Nagyon örülünk, hogy visszakapjuk” – mondta RGK Kapúr, a légierő tábornoka sajtótájékoztatóján. Hozzátette, hogy a szabadon engedését az összes genfi egyezménnyel egybehangzó gesztusnak tekintik.

Imran Khan pakisztáni miniszterelnök a parlamentben jelentette be, hogy pénteken elengedik az indiai pilótát, akinek visszatéréséről egyetlen részlet sem került nyilvánosságra. „Lépésünket azonban az indiai kormányfő nem tekintheti gyengeségnek” – tette hozzá.

A pakisztáni légierő szerdán lelőtt két indiai harci repülőgépet, miután behatoltak az ország légterébe, egy indiai pilótát elfogtak, többen meghaltak – közölte a pakisztáni hadsereg szóvivője. Az Egyesült Államok, az Európai Unió és több nagyhatalom önmérsékletre szólította fel a két atomhatalmat.

A súlyos incidens azzal kezdődött, hogy három pakisztáni harci gép a vitatott hovatartozású Kasmír indiai területét támadta. Az indiai légierő gépei, miközben feltartóztatták a behatoló vadászgépeket – Újdelhi megfogalmazása szerint – „áttévedtek” a szomszédos légtérbe, ahol azonban a pakisztáni erők lelőttek két indiai gépet.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑