Cadmus fordítás Cadmus

Indiai katonák agyonlőttek egy férfit Kasmírban, tüntetések törtek ki

2020. 05. 14.

Katonák agyonlőttek szerdán egy férfit az India ellenőrzése alatt álló, muszlim többségű kasmíri régióban, India-ellenes tüntetéseket és összecsapásokat kiváltva a vitatott hovatartozású területen.

A rendőrség közleménye szerint a gépjárművet vezető férfit a Kasmír legfőbb városának számító Szrinagarban két ellenőrző pontnál is felszólították, hogy álljon félre, ám ő ezt figyelmen kívül hagyta. A közlemény szerint a katonák szabotázsakciótól tartottak, mivel a területen egy katonai konvoj haladt át éppen. A beszámoló szerint az egyik katona agyonlőtte a férfit, miután “a figyelmeztető lövések ellenére sem állt meg”.

Az áldozat apja ezzel szemben azt állítja, hogy fia nem haladt át semmilyen ellenőrző ponton, a katonák egyszerűen megállították, majd agyonlőtték.

Egy szemtanú elmondása szerint a férfi megállította az autóját, amikor a katonák felszólították erre. “Az egyik biztonsági tisztségviselő mondott neki valamit, amire azt válaszolta, hogy sürgős teendője van. Akkor elengedték, de miközben visszafelé tartott a járművéhez, hátba lőtték” – mondta.

“Szándékosan ölték meg, ő nem tett semmi rosszat” – fogalmazott.

A férfi halálhíre India-ellenes tüntetéseket robbantott ki falujában. Százak skandáltak az indiai hatóságok távozását és szabadságot követelő jelmondatokat, s arra szólítottak fel, hogy juttassák vissza az áldozat holttestét, hogy eltemethessék. A hatóságok egyelőre nem tettek eleget ennek a kérésnek

A kormányerők elejét akarták venni a falusiak tiltakozásának, akik erre köveket kezdtek el hajigálni a katonákra, ez utóbbiak sörétet és könnygázt lőttek ki a tömeg feloszlatására. Halálos áldozatokról egyelőre nem érkezett hír. A hatóságok lekapcsolták a mobilinternet-szolgáltatást a térségben, ami az ilyen tüntetéseknél bevett gyakorlatnak számít Indiában.

Az indiai erők szigorú vesztegzárat vezettek be a térségben március végén a koronavírus-járvány elleni fellépés miatt. Ennek ellenére India fokozta a lázadók elleni műveleteit, akik szintén fokozták támadásaikat a kormányerők és az állítólagos informátorok ellen.

A térségben 1989-ben fegyveres felkelés tört ki az indiai uralom ellen, a helyi lakosok pedig nem igazán rejtik véka alá, hogy ellenzik az indiai katonák jelenlétét, és támogatják a lázadók felhívását arra vonatkozóan, hogy a területet vagy egyesítsék egy pakisztáni vezetés alatt, vagy ismerjék el független országként. A felkelésben és az indiai katonai fellépésben eddig körülbelül 70 ezer ember vesztette életét.

India és Pakisztán a két ország 1947-es függetlenné válása óta több háborút is vívott a máig vitatott státusú Kasmírért, ahol még jobban megnőtt a feszültség, amióta tavaly ősszel India hindu nacionalista kormánya megvonta a térség részleges autonómiáját.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑