2020. 02. 13.

Indonézia elzárkózik a dzsihadistáktól

Az indonéziai hatóságok szerdán biztonsági aggályokra hivatkozva leszögezték: nem akarják hazatelepíteni azokat az indonéz állampolgárokat, akik az Iszlám Állam dzsihadista szervezet soraiban harcoltak a Közel-Keleten.

Hivatalos adatok szerint 689 emberről van szó, közülük sokan nők és gyerekek.

Úgy döntöttünk, hogy a kormány elsődleges feladata, hogy biztonságos körülményeket teremtsen az ország 267 millió állampolgárának – hangsúlyozta Mahfud MD, a politikai, jogi és biztonsági ügyek koordinálásáért felelős miniszter, miután Jakartában találkozott Joko Widodo elnökkel.

– Ha ezek a külföldi terrorista harcosok hazatérnek, veszélyes vírussá válhatnak – tette hozzá.

Azonban a kormány egyéni elbírálást követően visszafogadhatja a 10 évesnél fiatalabb gyermekeket – húzta alá.

A kérdést heves társadalmi vita övezi a világ legnagyobb muszlim országának számító Indonéziában. Joko Widodo elnök ellenzi a dzsihadisták visszafogadását.

A délkelet-ázsiai ország számos véres merénylet célpontja volt az elmúlt években, amelyekért az Iszlám Állam követőit tették felelőssé. 2018 májusában Surabayában három keresztény templomnál robbantottak a Jamaah Ansharut Daulah hívei. A szervezet kapcsolatban áll az Iszlám Állammal. A támadást egy család hat tagja követte el, köztük két kamaszfiú, illetve egy 9 és egy 12 éves kislány. A család a merénylet előtt Szíriában járt. A támadás az egész országot megrázta.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑