Cadmus fordítás Cadmus

Indonézia lefoglalt egy iráni és egy panamai tankert olaj illegális áttöltése miatt

2021. 01. 25.

Indonézia lefoglalt egy iráni és egy panamai olajszállító tartályhajót olaj illegális áttöltésének gyanúja miatt – közölte Visnu Pramadita, az indonéz hajózásbiztonsági ügynökség szóvivője.

Az iráni zászló alatt hajózó Horse és a panamai Frea tartályhajót a Borneó indonéziai részén található Nyugat-Kalimantan tartomány partjai előtt foglalták le a hatóságok.

Pramadita szerint a tankereket egy sor jogszabály megsértésével gyanúsítják. Mint mondta, a hajók a többi között nem vonták fel a zászlókat, kikapcsolták az azonosításukat szolgáló jeladóikat, illegálisan horgonyoztak le, illetve töltöttek át olajat a két tanker között, aminek következtében olajszennyezés is történt.

Az indonéziai tengerészeti hatóságok Batam szigetére kísérték a két tankert a további nyomozás lefolytatása érdekében.

Az Egyesült Államok szankciói súlyosan érintették az iráni olajexportot, különösen amióta Donald Trump volt amerikai elnök 2018-ban kiléptette országát az iráni nukleáris programra vonatkozó, többhatalmi atomalkuból, és ismét széles körű büntetőintézkedésekkel sújtotta az iszlám köztársaságot.

A szankciók komoly bevételi forrástól fosztották meg az évek óta gyengélkedő iráni gazdaságot. Teherán ezért a feketepiacon próbálja értékesíteni olaját, illetve a szintén amerikai szankciós nyomás alatt álló Venezuelával üzletel.

Az iráni állam tulajdonában lévő tankerek rendre kikapcsolják az azonosításukat szolgáló jeladóikat, hogy ezzel elkendőzzék, hová szállítják rakományukat. Elemzők szerint ezek a hajók a szankciók megkerülése céljából gyakran áttöltik az olajat más tankerekre, hogy azok aztán látszólag legálisan túladhassanak a rakományon.

Joe Biden amerikai elnök beiktatása után Irán változást remél az Egyesült Államok közel-keleti politikájában.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑