Cadmus fordítás Cadmus

Indonézia vadászgépeket vásárol Franciaországtól

2022. 02. 10.

Indonézia csütörtökön 42 darab Rafale vadászgép megvásárlásáról egyezett meg Franciaországgal a két ország közötti kapcsolatok megerősítése jegyében – közölte Prabowo Subianto indonéziai védelmi miniszter.

A tárcavezető elmondta: csütörtökön hat vadászgép megvásárlásáról kötöttek szerződést, a fennmaradó 36 gépről pedig a jövőben szerződnek.

A megállapodásra Florence Parly francia védelmi miniszter jakartai látogatása idején került sor.

Délkelet-Ázsia legnagyobb országa, amely el nem kötelezettként tekint magára, korábban soha nem vásárolt francia vadászgépeket, de Kína és az Egyesült Államok fokozott térségbeli egymásnak feszülése miatt igyekszik bővíteni szövetségesei és haditechnikai beszállítói számát.

A Rafale-t gyártó Dassault vezérigazgatója, Eric Trappier elmondta, hogy Indonézia két részletben fizeti a megrendelést: első körben hat vadászgép, majd a fennmaradó 36 után.

Az indonéz légierő flottája elöregedett, ezért az ország több partnerrel – egyebek között az Egyesült Államokkal és Dél-Koreával – is tárgyalásokat folytat, illetve együttműködik új vadászgépek beszerzése érdekében.

Prabowo Subianto megjegyezte: Indonézia és Franciaország emellett megállapodott arról, hogy együttműködik tengeralattjárók fejlesztésében, amely két, Scorpene osztályú tengeralattjáró beszerzéséhez vezethet.

Franciaország azért szeretne szorosabb kapcsolatokat kialakítani Indonéziával, mert ázsiai-csendes-óceáni stratégiáját tavaly megrendítette, hogy Ausztrália váratlanul felmondta a francia tengeralattjárók vásárlására vonatkozó szerződést, és helyette az Egyesült Államokkal, illetve az Egyesült Királysággal kötött megállapodást (AUKUS).

Párizs ezt követően úgy döntött, hogy megerősíti viszonyát a térségbeli régi szövetségeseivel, Japánnal és Indiával, illetve újabb kapcsolatokra tesz szert.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑