Cadmus fordítás Cadmus

Indonéziában őrizetbe vették a Dzsamáa Iszlámija feltételezett vezetőjét

Az indonéz rendőrség őrizetbe vett egy férfit, aki feltehetően az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló Dzsamáa Iszlámija terrorszervezet vezetője, és aki után 2003 óta nyomoznak – közölték szombaton a hatóságok.

Aris Sumarsonót, más néven Zulkarnaent csütörtök este vette őrizetbe a terrorelhárító rendőrség a Szumátra szigeti Kelet-Lampung járás egyik házában végrehajtott razzia során – közölte Ahmad Ramadham, az országos rendőrparancsnokság szóvivője.

Zulkarnaent azzal gyanúsítják, hogy részt vett több merénylet, így a 2002-ben Bali szigetén, illetve 2003-ban a jakartai J.W. Mariott szálloda ellen elkövetett támadások során használt pokolgépek előállításában – közölte a szóvivő. A bali merényletben 202 ember, főként külföldi turisták, míg a jakartaiban 12 ember halt meg.

Ramadham azt is közölte, hogy a biológus képzettségű Zulkarnaen az első indonéz fegyveresek között volt, akik Afganisztánba utaztak kiképzőtáborba, és azzal is vádolják, hogy menedéket adott Upik Lawangának, a terrorelhárító rendőrség által a múlt héten Lampung tartományban őrizetbe vett másik bombagyárosnak.

Zulkarnaen 2005 óta sikeresen bujkált a rendőrség elől, amióta meggyanúsították azzal, hogy részt vett egy merényletben, amelyben több mint húsz ember halt meg az indonéziai iszlamizmus melegágyaként ismert Sulawesi szigeten található Poso piacán.

Zulkarnaen 2005 májusa óta szerepel az ENSZ Biztonsági Tanácsa által szankciókkal sújtott al-Kaida-vezetők listáján. A BT szerint Zulkarnaen a terrorhálózat egyik délkelet-ázsiai képviselője volt, és egyike azon kevés indonézeknek, akik közvetlen kapcsolatban álltak az Oszama bin Laden vezette hálózattal.

A férfi azután lett a Dzsamáa Iszlámija vezetője, miután elődjét, Encep Nurdzsamant 2003-ban Thaiföldön őrizetbe vették.

Az elmúlt tíz évben az Egyesült Államok és Ausztrália támogatásával az indonéz biztonsági erők felmorzsolták a Dzsamáa Iszlámija hálózatot, megölték több vezetőjét és bombagyárosát, és több száz fegyveresét őrizetbe vették. Az elmúlt években azonban új veszély keletkezett, amikor az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet szimpatizánsai – közöttük indonézek – a Közel-Keletre utaztak, hogy az IÁ oldalán harcoljanak.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑