Indonéziában őrizetbe vettek több mint húsz szélsőségest egy miniszter megkéselése nyomán

Pokolgépes és egyéb merényletekre készülő legalább 22 szélsőségest vettek őrizetbe Indonéziában annak a terrorellenes razziának a keretében, amelyet az igazságügyi és belbiztonsági miniszter elleni késeléses támadás nyomán indítottak a hatóságok – közölte a rendőrség szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján.

Dedi Prasetyo szerint az indonéz rendőrség Densus 88 néven ismert terrorelhárító osztaga öngyilkos merényletek elkövetéséhez – házilag – készített csőbombákat, robbanószerek gyártásához szükséges vegyszereket, légfegyvereket, késeket, a tervezett támadásokkal kapcsolatos dokumentumokat, dzsihadista propagandát tartalmazó könyveket, illetve laptopokat és telefonokat foglalt le.

Mint mondta, a rendőrség az Iszlám Állam terrorszervezet helyi ága, a Jama’ah Anshorut Daulah (JAD) tagjai ellen indított hajtóvadászatot.

Múlt csütörtökön egy támadó fényes nappal megkéselte Wiranto indonéziai igazságügyi és belbiztonsági minisztert, a helyi rendőrfőnököt és egy harmadik férfit is a jávai Banten tartományban, Pandeglang városban. A késsel hadonászó férfi akkor támadt rá a miniszterre, amikor kiszállt a gépkocsijából. Kétszer hasba szúrta. Wirantót jelenleg is egy jakartai katonai kórházban ápolják.

A helyszínen tartózkodó rendőrök leteperték a támadót a földre, és elfogták. Feleségét is őrizetbe vették. Úgy tudni, mindketten a JAD tagjai.

A 72 éves Wiranto, volt hadseregparancsnok 2016 óta vezette az igazságügyi és belbiztonsági tárcát Joko Widodo államfő kormányában. A nyugalmazott tábornok indulni akart a 2014-ben elnökválasztáson, majd elállt a szándékától, és Widodo mögé sorakozott fel, akit október 20-án iktatnak be újabb öt évre az államfői tisztségbe.

Widodo terrorcselekménynek nevezte a történteket, s utasítást adott a Wiranto elleni támadásért felelős szélsőségesek elfogására.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑