Indonéziai merényletkísérletek: megvan a gyanúsított

Egy nyugalmazott tábornokot gyanúsítanak az indonéziai hatóságok azzal, hogy merényleteket szervezett négy magas rangú tisztségviselő ellen – közölte az indonéziai média hétfő

Az indonéziai sajtó ismertette annak az embernek a vallomását, aki a merényletek végrehajtója lett volna. Az illető a kihallgatás során azt mondta, hogy a támadások értelmi szerzője Kivlan Zen nyugalmazott tábornok volt, aki az áprilisi elnökválasztáson alulmaradt jelöltnek, Prabowo Subiantónak volt a közeli szövetségese. Kivlan Zen először azt akarta, hogy ölje meg Joko Widodo újraválasztott államfőt, de utána elállt ettől, négy másik ember meggyilkolására utasította. Kivlan Zen tagadja a vádakat.

Az indonéziai rendőrség május végén közölte, hogy merénylet készülhetett négy magas rangú indonéziai tisztviselő, a nemzetbiztonsági miniszter, a tengerészeti miniszter, egy különleges biztonsági tanácsadó, valamint a hírszerzési hivatal vezetője ellen. Ezzel összefüggésben őrizetbe vettek hat embert.

Az április 17-ei elnökválasztási eredmények bejelentése után az indonéz fővárosban tüntetések kezdődtek. Az eleinte békés megmozdulások hamar erőszakba torkolltak. A tiltakozók autókat gyújtottak fel, és kövekkel, Molotov-koktélokkal dobálták meg a rendőröket. A zavargások a választásokon alulmaradt Prabowo Subianto tábornok hívei és a biztonsági erők között törtek ki, az összecsapásokban nyolc ember meghalt és több százan megsebesültek.

MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑