Cadmus fordítás Cadmus

Irak bírság nélkül engedélyezi a külföldiek távozását Kurdisztánból

2017. 10. 02.

Pénzbírság kiszabása és további jogi eljárás nélkül engedélyezik a távozást Kurdisztánból az iraki hatóságok azoknak a külföldieknek, akik iraki vízum nélkül tartózkodnak az autonóm észak-iraki területen – közölték hétfőn Bagdadban.

Az intézkedést három nappal azután közölték, hogy a szeptember 25-i kurd függetlenségi népszavazást elutasító központi kormány leállította a Kurdisztán két repülőterére irányuló nemzetközi légiforgalmat, és bejelentette szándékát, hogy átveszi Kurdisztán külső határainak ellenőrzését.

Kászim al-Aradzs belügyminiszter újságíróknak megerősítette, vízum nélkül távozhatnak az országból a Kurdisztánt felkereső külföldiek Bagdadon keresztül, anélkül, hogy pénzbírságot szabnának ki rájuk, vagy kilépési vízum beszerzésére köteleznék őket.

A tárca egy magas rangú tisztviselője később hozzátette, hogy az újságíróknak megkönnyítik majd a vízumszerzést. Ez utóbbiaknak a vízumszerzés folyamata általában egy hónapig is eltart.

A Kurdisztánt felkereső külföldieknek a beutazási vízumot gyakran érkezéskor, a repülőtéren adják ki a helyi hatóságok, ezeket az iratokat azonban nem ismeri el érvényesnek Bagdad, ezért a külföldiek nem távozhattak az országból másképpen, mint az autonóm területen lévő két nemzetközi repülőtérről.

Az iraki kormány, amely a függetlenségi népszavazás eredményének megsemmisítését követeli az erbíli kurd vezetéstől, péntek estig adott határidőt arra, hogy a kurdok átadják Erbíl és Szulejmaníja repülőtere, valamint az autonóm területre vezető négy határátkelő ellenőrzését.

A szomszédos Irán, Törökország és Szíria felé vezető átkelőhelyek átadását Bagdad, Teherán és Ankara együttesen követelte, Bagdad pedig kilátásba helyezte, hogy az Iránban és Törökországban közös hadgyakorlatokon részt vevő iraki katonák kívülről veszik majd át a kurdisztáni határátkelők ellenőrzését.

Az erbíli székhelyű Rudau televízió a helyi kormány egyik tisztségviselőjére hivatkozva pénteken még azt jelentette, hogy az autonóm Kurdisztán nem hajlandó átengedni az iraki hatóságoknak a határátkelők feletti ellenőrzést.

Orientalista.hu  – Magyar Idők, MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑