Cadmus fordítás Cadmus

Irak felpörgette az olajexportot

2022. 04. 05.

Irak márciusban több, mint 11 milliárd dollár értékben exportált kőolajat, ami 1972 óta nem látott rekordnak számít – közölte a közel-keleti ország olajügyi minisztériuma az előzetes adatokra hivatkozva. A nyersolaj árát jelentősen megemelte az ukrajnai háború.

Irak, a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) második legnagyobb exportőre 100 563 999 hordónyi kőolajat szállított külföldre 11,07 milliárd dollár értékben, ami 1972 óta a legmagasabb mértékű bevétel” – derült ki a bagdadi illetékes tárca közleményéből.

A 41 millió lelket számláló Irak jövedelmének mintegy 90 százaléka az olajbevételekből származik. Az országnak égetően szüksége is van a növekvő bevételre, mivel pénzügyi válsággal küszködik és újra kell építenie a 2013-ban ellene indított amerikai háborúban elpusztult infrastruktúráját.

Csütörtökön az OPEC tagállamai úgy döntöttek, hogy csak mérsékelt ütemben növelik olajkitermelésüket, annak ellenére, hogy a nyugati országok erőteljes nyomást gyakoroltak rájuk a nagyobb kitermelés érdekében, mivel az ukrajnai háború miatt az egekbe szökött az olajár – írta az MTI az AFP-re hivatkozva.

 

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑