Cadmus fordítás Cadmus

Irak nem tárgyal a kurdokkal, csak ha érvénytelenítik a népszavazást

2017. 10. 26.

Haider al-Abádi iraki kormányfő csütörtökön visszautasította a függetlenségi népszavazás eredményének befagyasztására vonatkozó kurd ajánlatot.

A jelenleg Teheránban tartózkodó miniszterelnök jelezte: kizárólag a referendum érvénytelenítése esetén hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni.

„Nem érjük be kevesebbel, mint a népszavazás eredményeinek megsemmisítése és az alkotmány tiszteletben tartása” – írta közleményében az iraki miniszterelnök.

Abádi egyúttal kifogásolta, hogy a kurd vezetés akkor tartotta meg a referendumot, amikor az iraki kormány az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni offenzívájával volt elfoglalva, és semmibe vette a központi hatóságok tiltakozását.

Az iraki kurdok vezetői előző nap felajánlották: felfüggesztik a népszavazás eredményeit, hogy megkezdődhessenek a tárgyalások a konfliktus rendezése érdekében. Szeptember végén népszavazást tartottak az autonóm észak-iraki Kurdisztán függetlenségéről, amelynek során a választók mintegy 92 százaléka az elszakadásra voksolt.

Az iraki kormány alkotmánysértőnek nevezte a referendumot, és büntetőintézkedéseket léptetett életbe a kurdokkal szemben, illetve megkezdte a kurd erők kezén lévő, vitatott területek visszafoglalását.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑