Irakban felszenteltek egy újjáépített templomot

Mária mennybevétele ünnepén szentelték fel Qaraqosh-ban az ún. Iszlám Állam által 2014-ben lerombolt templomok egyikét. Az Irak északi részén, a Ninivei-fennsíkon fekvő településnek korábban 50 ezer keresztény lakosa volt. A város 2016-os felszabadítása óta 25 ezer keresztény visszatért lakóhelyére.

Reménykedtek minden remény ellenében, ahogy az Evangélium szavai is fogalmaznak: „A pokol kapui nem vesznek erőt rajta”. A qaraqosh-i keresztény közösség elmenekült az ún. Iszlám Állam dühös erőszaka ellen, most viszont egybegyűlt a Szent Benjamin és Sára templomban, hogy megünnepelje újjászületését. Az ún. Iszlám Állam által 2014-ben elpusztított plébániát újjáépítették. Öt év telt el azóta, hogy a keresztény közösséget elűzték a Ninivei-fennsíkról. Georges Jahola atya, a Szent Benjamin és Sára templom plébánosa a Vatikáni Rádiónak nyilatkozva elmondta: „Sosem hagytunk fel azzal, hogy elképzeljük, milyen szép is lesz a templomunk, amikor újjáépül.”

Mária mennybevétele ünnepén újjászületett az észak-iraki körzet keresztény közössége, amely 800 családot jelent, fele a korábban itt élőknek. Jahola atya az interjúban kiemelte, hogy már Qaraqosh felszabadítása előtt, még menekültekként elindították az újjáépítési projektjüket. Megtervezték, hogyan térhetnek vissza. Mint egyház foglalkoztak ezzel, mert a kormány sosincs jelen. Hívőként a házak és a közösség újjáépítésén dolgoztak, mert a plébánia esetében ez a közösség földrajzi és spirituális hovatartozásának értelme. Az ún. Iszlám Állam előtt ezen a helyen mutatták be a szentmiséket, végezték a szertartásokat és most újra birtokba vehették saját területüket. Az újjáépítést keresztény szervezetek, katolikus és nem katolikus közösségek támogatásával finanszírozták.

Fernando Filoni bíboros, a Népek Evangelizálása Kongregáció prefektusa augusztus 3-i homíliájában rámutatott: „Hitet és nem gyűlöletet láttam az iraki üldözött keresztények szemében”. „Békében akarunk élni másokkal. Ezt tanultuk az Evangéliumból és az Úrtól. A béke eszközei szeretnénk lenni. Ezt akarjuk megvalósítani a muzulmán többség közepette és ott is, ahol még vannak, akik gyűlöletet hordoznak magukban. Hiszünk a megbocsátásban és abban, hogy hátunk mögött kell hagyni a múltat, hogy a jövő felé tudjunk haladni” – hangsúlyozta a plébános.

A plébánia felszentelésének ünnepén részt vett a püspök, a plébánosok, a hívek, és még sok barát, aki segítette munkájukat. „Ezek az emberek nemcsak a kövekben látják a közösség újjászületését, hanem a Krisztus köré gyűlt hit ünneplésében is. Tehát Krisztus feltámadása a közösség feltámadása, amely halad előre” – fogalmazott a qaraqosh-i plébános. Korábban ez a templom teljesen fekete és lerombolt állapotban volt. Egy nap azonban olyan lesz, mint korábban volt, gondolta. „A hamuból születik az élet, ez számunkra az új élet jele.”

Itt jegyezzük meg, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet 2017 őszén a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával, a Hungary Helps program keretében végzett humanitárius segélyprogram első, sikeresen lezárt 125 millió forintos szakaszában 55 lakóházat építettek újjá Qaraqosh-ban, 1 fiú- és 1 lányiskolát újítottak föl Bashiqában, valamint egy 2500 embert ellátó vízhálózat rekonstrukcióját végezték el Alqosh-ban.

Vaticanews

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑