2019. 06. 03.

Irakban halálra ítélték az Iszlám Állam két tagját

Irakban halálra ítéltek további két francia állampolgárt vasárnap azért, mert az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet tagjai voltak – mondta el egy névtelenül nyilatkozó iraki ügyész.

A 32 éves, marokkói származású Fodil Tahar Aouidatéval és a 28 éves, algériai származású Vianney Ouraghival kilencre emelkedett az Irakban terrorizmus miatt halálra ítélt francia állampolgárok száma.

A kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű katonai szövetség összesen 12, Szíriában letartóztatott francia állampolgárt adott át Iraknak januárban.

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet korábban bírálta a külföldi harcosok elleni iraki eljárásokat, és felhívta a figyelmet, hogy számos halálraítélt azt állította: kínzással csikarták ki belőlük vallomásukat.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter szerint az elítélt franciák „méltányos eljárásban” részesültek. A tárcavezető a héten azt nyilatkozta a Radio France Internationale (RFI) közszolgálati rádióadónak: Franciaország fokozza diplomáciai erőfeszítéseit, hogy az Irakban halálraítélt francia állampolgárokat ne végezzék ki. A külügyminiszter ugyanakkor aláhúzta, hogy országa nem fogadja vissza az Iszlám Államhoz csatlakozott állampolgárait.

A francia külügyminisztérium értesülései szerint mintegy 400-450 francia állampolgár van még életben, aki csatlakozott a térségben az Iszlám Államhoz, és ők vagy fogságba estek, vagy menekülttáborokban élnek.

MTI

, ,
Back to Top ↑