Cadmus fordítás Cadmus

Irakban kell bíróság elé állniuk a francia dzsihadistáknak

“Nagyon jól tudják, miért mentek oda, azért, hogy az Iszlám Állam soraiban harcoljanak. Vagyis ellenségek, Franciaország ellen harcoltak. Ők is tehetnek arról, hogy merényletek történtek hazánkban” – mondta Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter.

“Az Irakban fogvatartottak esetében a dolgok egyszerűek: az iraki hatóságoknak kell a harcokban részt vett francia férfiak és nők helyzetét kezelni” – fogalmazott a tárcavezető az Europe1 kereskedelmi rádióban.  A dzsihadisták gyerekeire vonatkozóan a külügyminiszter megismételte Emmanuel Macron államfő szerdai bejelentését, miszerint a gyerekek eseteit külön-külön, egyesével kell megvizsgálni.

“Jelenleg amikor (a gyerekek) hazatérnek Franciaországba, egy kiskorúakkal foglalkozó bíró felügyelete alá kerülnek, aki dönt a sorsukról. Ez a helyzet Irak esetében” – mondta Jean-Yves Le Drian. Hozzátette: “A nehézséget Szíria okozza, mert Szíriában nincs megfelelő kormányzás, és ennek következtében Franciaország jelenleg minden esetben a Nemzetközi Vöröskereszthez fordul”.

A szélsőségesek szíriai központja, Rakka húsz nappal ezelőtti eleste óta a dzsihadisták a kurd és arab milíciák alkotta Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ellenzéki ernyőszervezet fogságában vannak.  A francia titkosszolgálatok becslése szerint jelenleg 690 francia állampolgár tartózkodik még Irakban és Szíriában, köztük 295 nő és 28 kamaszkorú, azaz 15 évesnél idősebb kiskorú.

Emmanuel Macronnak a francia köztévének Abu-Dzabiban szerdán adott interjúja aggodalmat váltott ki az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez csatlakozott francia nők hozzátartozói részéről, akik levélben kérték októberben az  államfőtől, hogy engedélyezze az asszonyok és a gyerekek hazaszállítását annak érdekében, hogy Franciaországban, ne pedig Szíriában kelljen bíróság elé állniuk, ahol akár halálbüntetést is kaphatnak. Ellenkező esetben szerintük “időzített bombákká” válhatnak.

A francia kormány nagyon óvatos a hazatérő dzsihadisták kérdésében, miután a 2015. november 13-i 130 áldozatot követelő párizsi merényletsorozatot végrehajtó terroristák többsége az Iszlám Állam soraiban kiképzett francia állampolgár volt.

Francois Molins párizsi főügyész egy pénteki interjúban óva intett mindenkit attól, hogy “naivan” gondolkodjon a hazatérő nőkről és gyerekekről.  ”Nem érzékeltem igazi sajnálkozást mindabban, amit hallottam” – mondta a főügyész a France Info hírrádióban azon francia dzsihadista feleségekről, akiket francia újságírók iraki és szíriai börtönökben interjúoltak meg, ahonnan nyilvánosan is kérik egyesek a hazatelepítésüket. Francois Molins szerint ezek a nők inkább csalódottak.

“Van, akit megtanítottak a fegyverhasználatra, s a dzsihádra való felhívás a nőkre és a kiskorúakra is vonatkozik” – mondta a főügyész.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑