Cadmus fordítás Cadmus

Irakban megindult az utolsó sivatagi offenzíva

2017. 11. 23.

A nagy erejű, összehangolt támadás az Iszlám Állam dzsihadista szervezet sivatagban bujkáló tagjainak kézre kerítésére, és a dzsihadisták által birtokolt területek visszaszerzésére irányul.

„A hadsereg, a szövetségi rendőrség és a Népi Mobilizációs Erők nevű milícia reggel átfogó műveleteket kezdett az al-Jazeera nevű sivatagos térség megtisztítása érdekében” – írta közleményében Abdul Amír Rasíd Jarallah parancsnok. A műveletek Szaladdin, Ninive és Anbár tartományt is érintik. A Népi Mobilizációs Erők saját közleményében kifejtette, hogy a három irányból indított offenzívát az iraki légierő támogatja.

Haider al-Abádi iraki kormányfő kedden azt mondta: mindaddig nem jelentheti be az Iszlám Állam teljes vereségét Irakban, amíg fel nem számolták a dzsihadisták utolsó mentsvárait a sivatagban. A hadsereg múlt pénteken visszafoglalta az utolsó várost, az Eufrátesz partján fekvő Ravát a szélsőségesektől. A szíriai határ közelében található települést néhány óra leforgása alatt sikerült bevenni. Szakértők szerint a dzsihadisták már csak lakatlan sivatagi területeket, patakmedreket és oázisokat tartanak a kezükben. Az Iszlám Állam által megszerzett iraki és szíriai területeken 2014-ben kikiáltott kalifátus gyakorlatilag megszűnt létezni.

Szíriában párhuzamos offenzíva zajlik Deir Ezzor tartomány megtisztítása érdekében. A damaszkuszi kormányerők és a szövetséges milíciák Albu Kamalnál harcolnak a dzsihadistákkal. A szélsőségesek az olajban gazdag Deir Ezzor egynegyedét felügyelik. Az Iszlám Állam emellett Hama és Damaszkusz tartományban, illetve az ország déli részén is birtokol még területeket.

Orientalista.hu – Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑