Cadmus fordítás Cadmus

Irakban újabb homokvihar bénította meg a repülőterek forgalmát

2022. 05. 24.

A közel-keleti országot április közepe óta – néhány hét alatt – nem kevesebb mint kilenc homokvihar sújtotta. A hatóságok Irakot a világ öt, az éghajlatváltozás és az elsivatagosodás hatásainak leginkább kitett országa közé sorolják.

A rossz időjárási körülmények és a heves porviharok érkezése miatt Musztafa al-Kádimi miniszterelnök elrendelte a munka felfüggesztését a közintézményekben. Ez alól kivételt képeznek az egészségügyi intézmények és a biztonsági ügynökségek – derült ki a kormányfői hivatal közleményéből.

A legfeljebb 400 méteres látótávolság miatt a bagdadi repülőtér felfüggesztette a légi forgalmat. Hasonlóképpen döntöttek a déli Nedzsef síita szent város nemzetközi repülőterén, valamint az északi Erbílben, az autonóm iraki Kurdisztán fővárosában.

A repülőtereken az elmúlt hetekben már többször is kénytelenek voltak rövid időre felfüggeszteni a járatok közlekedését.

Az Irakot sújtó legutóbbi két homokviharban egy ember meghalt, míg tízezer kórházba került.A következő két

évtizedben Irakban évente várhatóan 272 “poros nap” lesz, és ez 2050-re a környezetvédelmi minisztérium egyik tisztviselője szerint a 300 napos küszöbértéket is eléri.

A hatóságok a jelenség elleni küzdelemre javasolt intézkedések között említik “a szélvédőként működő erődök létrehozását”, miközben Barhám Száleh elnök szerint az elsivatagosodás az ország teljes területének 39 százalékát érinti.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑