Irakból szép csöndben eltűnt a külföldi katonák negyede

Az Irakban állomásozó katonák több mint negyede már 2018-ban kivonult az országból. – jelentette ki Ádil Abdel Mahdi iraki kormányfő szerdán Bagdadban, hozzátéve, hogya távozók többsége amerikai volt.

A miniszterelnök által ismertetett adatok szerint tavaly januárban körülbelül 11 ezer külföldi katona állomásozott Irak területén, 70 százalékuk amerikai volt. Decemberben ez a szám 8000-re esett vissza, köztük 6000 amerikaival.

Abdel Mahdi az iraki biztonsági források által gyűjtött adatokat egy hónappal azután hozta nyilvánosságra, hogy Donald Trump bejelentette: Az Iszlám Államot legyőzték, ezért az USA kivonja 2000 fős kontingensét a szomszédos Szíriából. Ez a lépés (melyet részletesen itt boncolgattunk) nem csak a dzsihadisták elleni, befejezettnek egyáltalán nem tekinthető harc jövője miatt okozott zavart, hanem azért is, mert

VÉDTELENÜL HAGYTA AZ ISZLÁM ÁLLAM ELLENI KATONAI MŰVELETEK EGYIK FONTOS SZEREPLŐJÉT, A KURDOK ÁLTAL VEZETETT SZÍRIAI DEMOKRATIKUS ERŐKET A VÁRHATÓ TÖRÖK AGRESSZIÓVAL SZEMBEN.

A hivatalos közlemény után nem sokkal Donald Trump amerikai elnök előre be nem jelentett karácsonyi látogatást tett az Irakban állomásozó amerikai katonáinál. A Bagdad melletti el-Aszad légi támaszponton az elnök cáfolt egy esetleges iraki csapatkivonást, mivel szerinte az Egyesült Államok hídfőállásként használhatja Irakot, ha “valamit tenni szeretne Szíriában”.

 Tavalyelőtt decemberben Haider al-Abádi akkori iraki miniszterelnök már bejelentette, hogy az ország egész területét felszabadították az Iszlám Állam uralma alól. A dzsihadisták ellen három évig tartó harcban az iraki kormányerőket az Egyesült Államok csapatai – az Iszlám Állam ellen szerveződő nemzetközi koalíció keretében – légicsapásokkal, kiképzőkkel és különleges alakulatokkal is segítették.

A jelenlegi amerikai kontingens alig három évvel azután tért vissza tért vissza Irakba, hogy az országban a 2003-as iraki háború óta állomásozó csapatokat – melyek létszáma közvetlenül a háború után a 170 ezret is elérte – Barack Obama 2011-ben kivonta.

Index.hu

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑