Cadmus fordítás Cadmus

Iraki erődemonstráció a kurd olajvezetékeknél

2017. 10. 23.

Harckocsikat és tüzérséget vonultat fel az iraki hadsereg Észak-Irakban az egyik kurd ellenőrzés alatt lévő terület közelében, ahol a Kurdisztánban kitermelt kőolajat külföldre szállító vezeték egyik szakasza találtható, valamint a török és szíriai határon lévő átkelőhelyeknél – közölték hétfőn biztonsági források.

A kormányerők felvonultatása Moszultól északnyugatra történik – közölte a kurdisztáni regionális kormány biztonsági tanácsának egyik nevének elhallgatását kérő vezetője. Az iraki kormány egyik biztonsági tanácsadója elmondta, hogy a határátkelők feletti ellenőrzés biztosítása szerepelt a Bagdad által tervezett intézkedések között.

Egy vitatott népszavazással kezdődött

Szeptember 25-én népszavazást tartottak a függetlenségről a kurd autonóm régióban és a Bagdad és a kurd vezetés által vitatott, az Iszlám Állam dzsihadistáinak kiűzése óta kurd ellenőrzés alatt lévő területeken, amelyen a választópolgárok többsége az elszakadásra voksolt. Az iraki kormány válaszul számos gazdasági és jogi intézkedést hozott, hogy elszigetelje a kurd területeket.

Az iraki haderő és a vele szövetséges, Irán támogatását élvező síita milíciák Haider al-Abádi miniszterelnök parancsára múlt hétfőn offenzívát indítottak a kőolajban gazdag Kirkuk tartományban, hogy visszafoglalják a pesmergák által ellenőrzött területeket.

Javarészt harcok nélkül, két nap leforgása alatt visszafoglalták a kirkuki települések zömét a kormányerők, illetve olajmezőket és stratégiai fontosságú létesítményeket.

Az iraki hadsereg szerdán közölte: a kétnapos művelet elérte célját, három tartományban (Dijála, Ninive és Kirkuk) sikerült helyreállítani a biztonságot, és Bagdad fennhatósága alá vonta azokat a területeket, ahonnan az elmúlt három évben a kurd erők kiszorították az Iszlám Állam terrorszervezet fegyvereseit, ellenőrzésük alá vonva a térséget.

Orientalista.hu – Hirado.hu

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑