Iraki keresztény családok százait segítette az Ökumenikus Segélyszervezet

A korábban szövetséges iraki, illetve kurd erők között októberben kiélesedett konfliktus következtében több ezer menekült hagyta el észak-iraki otthonát és keresett átmeneti biztonságot a szomszédos településeken.

Az Ökumenikus Segélyszervezet által is támogatott térségben, a Moszultól északra fekvő Telskufban és a környező falvakban feszültséget okoztak azok az összecsapások, amelyek az iraki hadsereg és a területet irányító pesmerga erők között törtek ki.

Ennek következtében több száz keresztény családnak kellett elhagynia otthonát, holott csak hónapokkal ezelőtt tértek vissza telskufi és bakufai lakóhelyükre. A környező falvakból szintén több száz jezidi család menekült el – derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.

A jelenleg biztonságos Alqosh városába 400, míg Sharafyaba és Bandwayaba 100-100 család költözött. A menekülteket templomok és kolostorok csarnokaiban, többeket pedig üres lakókocsikban vagy házakban helyezték el.

A 2016 óta a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával Erbilben magyar képviseletet fenntartó Ökumenikus Segélyszervezet gyors reagálású humanitárius segélyakciót szervezett, melynek keretében 600 menekült családnak nyújtott segítséget az elmúlt napokban. Helyi partnerével, a CAPNI szervezettel együttműködve takarókból és élelmiszerből álló egységcsomagokkal segített a családoknak átvészelni az átmeneti helyzet embert próbáló körülményeit.

A segélyakció része az Ökumenikus Segélyszervezet 500 millió forint értékű, két éves észak-iraki humanitárius és fejlesztési programjának, mely a Hungary Helps program keretében, a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával zajlik. Mivel a legfrissebb hírek szerint az iraki kurd régió kormánya kész felfüggeszteni a függetlenségi népszavazás eredményét, várhatóan rendeződni fog a konfliktus és hamarosan ismét és véglegesen visszatérhetnek otthonaikba az elmenekült, elsősorban keresztény családok.

Orientalista.hu – Hirado.hu

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑