Iraki kormány: Törökország azonnal vonja ki csapatait Észak-Irakból

Az iraki külügyminisztérium csütörtökön felszólította Ankarát, hogy azonnal vonja ki csapatait az arab ország északi térségéből, ahova a török hadsereg a héten vonult be – áll a tárca csütörtöki közleményében, amely egyúttal provokációnak nevezte az akciót.

Az iraki külügyminisztérium egyúttal – a héten már másodszor – bekérette Fatih Yildiz török nagykövetet is, akinek a csapatkivonásra felszólító tiltakozójegyzéket adtak át. Yildizt először kedden kérették be a minisztériumba.

A török hadsereg Twitteren közzétett szerdai közleménye szerint azután indítottak hadműveletet a török határtól mintegy 15 kilométerre lévő Haftanin térségében, hogy az itt lévő kurd milíciák heves tüzérségi támadásnak vetették alá a határ mentén lévő török katonai bázisokat.

A tájékoztatóban nem szerepel az, hogy hány török katonát vetettek be a törökországi kurd kisebbség függetlenségéért harcoló Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei ellen Észak-Irakban.

Ez már a második ilyen művelet a héten. Az előző során az iraki-iráni határon fekvő Kandil-hegység környékén csaptak le a török erők. A térségben található a PKK iraki főhadiszállása, amelyet gyakran vesz célba a török hadsereg. Ankara a szélsőségesek fokozott támadásaival indokolta a két legújabb hadműveletet, amelyekre jogos önvédelemként tekint.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑