Cadmus fordítás Cadmus

Iraki Legfelsőbb Bíróság szerint a kurdok nem szakadhatnak el

2017. 11. 07.

Az iraki legfelsőbb bíróság úgy ítélkezett hétfőn, hogy az országtól nem szakadhat el egyik régiója vagy tartománya sem, amivel arra reagált, hogy a kurd regionális vezetés Bagdad tiltakozása ellenére népszavazást írt ki az autonóm Kurdisztán elszakadásáról, és a szavazatukat leadók túlnyomó többsége megszavazta ezt szeptember végén.

Az iraki legfelsőbb bíróságot a bagdadi kormány kérte fel arra, hogy „vessen véget az alkotmány félreértelmezésének”, és erősítse meg az ország egységét.

A legfelsőbb bíróság hivatott dönteni a központi kormány és a régiók – köztük Kurdisztán – közötti vitákban.
A szeptember 25-én, Bagdad tiltakozása ellenére megrendezett kurd népszavazáson a résztvevők 92 százaléka támogatta Kurdisztán és a kurdok ellenőrizte más területek függetlenné válását. Az iraki központi kormány azonban

– Iránnal és Törökországgal karöltve – gazdasági és jogi megtorló lépésekkel válaszolt, majd Haider al-Abádi iraki kormányfő parancsára az iraki erők október közepén néhány nap alatt visszafoglalták az Iszlám Állam terrorszervezet elleni háborúban kurd ellenőrzés alá került vitatott területeket, köztük Kirkuk olajban gazdag térségét.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑